Podle odborníků na výživu je řepkový olej vhodný pro lidské zdraví. Obsahuje totiž v porovnání s ostatními oleji nejméně nasycených mastných kyselin a naopak významné množství vícenenasycených mastných kyselin, včetně esenciálních omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Právě z tohoto důvodu bylo na 26. vyhodnocovacím semináři Systému výroby řepky v Hluku na Moravě uděleno dvěma odrůdám ocenění Nutričně nejkvalitnější řepka.
Do soutěže, jejímž cílem je propagovat nutriční výhody řepkového oleje, bylo zařazeno celkem 32 odrůd, které se pěstují či budou pěstovat na území České republiky. V kategorii nově registrovaných odrůd zvítězil hybrid Appolon a v kategorii odrůd z aktuálního Seznamu doporučených odrůd se na první pozici umístila liniová odrůda Labrador. Tyto odrůdy zvítězily díky nejvyššímu obsahu látek lidskému zdraví prospěšných – vícenenasycených mastných kyselin.
Rozhoduje obsah mastných kyselin
„Vývoj skladby mastných kyselin v řepkovém oleji je nutné bedlivě sledovat, protože se stále mění. Pokud by poklesl obsah vícenenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny linolenové, řepkový olej by jako nutričně velmi hodnotná surovina pro potravinářský průmysl přestal být tolik atraktivní,“ okomentoval důvod ocenění vybraných odrůd doc. Ing. Jiří Brát, CSc., manažer vývoje a jakosti z PTZ Nelahozeves.
Doc. Ing. Petr Baranyk, CSc., ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin, uvedl, že hodnocení přihlášených odrůd probíhalo podle předem určených pravidel a pomocí speciálního vzorce zohledňujícího nejvyšší obsah esenciálních mastných kyselin. Větší důraz se kladl na obsah omega 3 mastných kyselin, kterých je v naší stravě nedostatek a mezi jejichž nejvýznamnější zdroje patří právě řepkový olej.
Složení rostlinných olejů rozhoduje o chuti výrobku
Soutěž iniciovala společnost Unilever, která využívá řepkový olej pro výrobu kvalitního rostlinného tuku Rama a majonézy Hellmann´s. Podle manažera vývoje a jakosti doc. Bráta, výběr kvalitních surovin a správné složení rostlinných olejů rozhoduje o dobré chuti finálního výrobku a jeho příznivém vlivu na naše zdraví. Proto je pro spotřebitele volba kvalitního a přírodního řepkového oleje a produktů z něj vyrobených, například rostlinných tuků, majonéz a tatarských omáček, určitě správnou volbou.
Výživoví odborníci z České republiky i celého světa se shodují na nutnosti omezovat příjem nasycených a trans mastných nenasycených kyselin, obsažených zejména v živočišných tucích. Doporučují naopak zvyšovat příjem vícenenasycených mastných kyselin, včetně esenciálních omega 3. Ty jsou stejně jako esenciální omega 6 nezbytné pro naše zdraví. Tělo si je neumí vytvořit samo, a proto je například řepkový olej jejich důležitým zdrojem. Esenciální mastné kyseliny pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu a snižovat riziko onemocnění srdce a cév. Organismus je potřebuje k zajištění základních buněčných funkcí, bez nich by nebyla možná látková výměna.