13.01.2010 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tři fungicidní novinky

Trojici nových přípravků s fungicidní účinností, které již registraci mají, nebo se očekává v brzké době, představili včera na semináři v Hradci Králové pracovníci společnosti BASF.

Capalo (v registračním řízení) je fungicid určený do obilnin, předpokládá se registrace do ozimé pšenice, ozimého triticale a jarního ječmene. Obsahuje trojici účinných látek: fenpropimorph, epoxiconalzole a nový metrafenone. Prakticky jde o Tango Super, rozšířené o novou účinnou látku. Určen by měl být především na ochranu proti stéblolamu, padlí, rzím ječné a pšeničné, braničnatkám pšeničné a plevové a hnědé skvrnitosti, podle vyjádření firmy fungicid působí i na další významné choroby.
Od konce prosince loňského roku je registrována další fungicidní novinka, Duett top (obsahuje thiophanate-methyl /nahradil carbendazim/ a epoxiconazole). V současné době je podle registrace určen do ozimé pšenice proti braničnatce pšeničné, rozšířit by se zřejmě měla i do dalších obilnin. Podle firmy BASF je přípravek účinný na padlí travní, rzi, braničnatky plevovou a pšeničnou, hnědou a rynchosporiovou skvrnitost a stéblolam.
Registrace se také očekává u mořidla Kinto Duo (prochloraz a triticonazole). Registrace se očekává do ozimé a jarní pšenice, ječmene, a žita. Účinnost podle firmy BASF zahrnuje především prašnou sněť ječnou, hnědou skvrnitost ječmene, pruhovitost ječmene, sněť mazlavou pšeničnou, plíseň sněžnou a další choroby. Mořidlo by mělo redukovat napadení námelem a být účinné proti komplexu fuzarióz.
Rozšířena byla také registrace přípravku Arrat, nyní ho lze použít do ozimé pšenice, ječmene a žita, jarního ječmene, kukuřice a semenných porostů následujících trav: lipnice luční, srha laločnatá, kostřava červená, bojínek luční, jílek vytrvalý, jílek mnohokvětý, kostřava luční, mezirodové hybridy Festulolium.
Společnost také oznámila prodej některých přípravků ve zvýhodněných balíčcích.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down