23.02.2010 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

K posílení spolupráce

Krize v sektoru zemědělství, ale i nedostatek potřebných informací a snaha o jejich získání a výměnu jsou důvodem, proč se výzkumné a vzdělávací instituce snaží o prohloubení vzájemné spolupráce. Právě Mendelova univerzita v Brně stojí za vznikem projektu Posílení spolupráce mezi Mendelu a dalšími institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu. Jeho zahajovací seminář se uskutečnil v lednu v Domašově na Brněnsku.

Podstatou je cílené seskupování univerzit a vědeckých institucí do celků, které jsou označovány jako partnerství. V rámci projektu si budou pod vedením Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně jednotlivé organizace vyměňovat informace a prohlubovat vzájemnou spolupráci, která povede ke vzniku fungující sítě. Počítá se i s možností budoucího rozšíření o další subjekty soukromého sektoru a veřejné správy.
Do projektu jsou kromě Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně zapojeny také – Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, AgroKonzulta Žamberk spol. s r. o., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně a Zemědělský výzkum, spol. s r. o. Troubsko.
Jak připomněl hlavní koordinátor Dr. Ing. Zdeněk Havlíček, z Ústavu morfologie, fyziologie a genetiky zvířat Mendelovy univerzity v Brně, projekt přispěje ke zvýšení vzájemné spolupráce a lepšímu přenosu poznatků z univerzitní do aplikační sféry. Napomůže efektivnějšímu využívání výzkumných a vývojových kapacit, včetně konzultační činnosti. Výsledkem by měly být společně řešené a komplexně pojaté projekty na úrovni základního i aplikovaného výzkumu. Organizátoři budou v následujících třech letech pro jednotlivé cílové skupiny pořádat workshopy s praktickými ukázkami laboratorních, experimentálních a modelových postupů. Jejich nedílnou součástí bude i aktivita spojená s interpretací výsledků. Projekt je určen především akademickým a dalším zaměstnancům vysokých škol, stejně jako pracovníkům z výzkumných organizací, od kterých se očekává publikování a zlepšení spolupráce jednotlivých subjektů.
Projekt umožní také zapojení vysokoškolských studentů, což podpoří rozvoj jejich znalostí a dovedností a zvýhodní je na trhu práce. Cíleně je pro ně určena aktivita Podpora pracovních a studijních pobytů. Studenti budou mít možnost poznat specifické vybavení zúčastněných institucí, vyzkoušet některé experimenty a vyjasnit si jejich podstatu a přínos.
V rámci navázané spolupráce vznikne na Mendelově univerzitě v Brně kontaktní místo, které bude poskytovat relevantní informace. Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a je na něj přiděleno 8,6 milionu korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down