29.04.2010 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Se lví silou proti chorobám

V oblasti fungicidního moření přibyla zajímavá novinka s názvem Lamardor FS 400. Pro její premiérové představení zvolili zástupci společnosti BAYER s. r. o. prostředí stánku na brněnském veletrhu Techagro. Toto mořidlo s vysokou koncentrací účinných látek zaujme především nízkou aplikační dávkou, širokým spektrem účinku proti hlavním chorobám přenosným osivem v pšenici, ječmeni i žitě a morforegulačními vlastnostmi.

Jak uvedl Ing. Vladimír Barbierik, produkt manager firmy Bayer ze Slovenské republiky, mořidlo Lamardor obsahuje dvě účinné látky – prothioconazole (250 g/l) a tebuconazole ( 150 g/l). Prothioconazole charakterizoval jako nejnovější molekulu ze skupiny azolových účinných látek. Patří do nové chemické podskupiny a v současné době vykazuje nejširší spektrum účinnosti v rámci všech fungicidních molekul. Je také považována za nejúčinnější nástroj v boji proti fuzariózám. Účinná látka tebuconazole je ceněna díky velmi dobré účinnosti proti snětem a fuzariózám a vyznačuje se také morforegulačními vlastnostmi, čímž se odlišuje od ostatních azolů, upozornil.
Doplnil, že obě účinné látky vykazují plně systémové vlastnosti, kterými zabezpečují ochranu nejen semen, ale také rostlin v nejcitlivějších fázích vývoje.

Pohled na účinnost

Nové mořidlo je charakteristické velmi širokým spektrem účinnosti proti důležitým chorobám přenosným osivem v pšenici, ječmeni i žitě. Z prezentace Ing. Barbierika vyplynulo, že Lamardor je zaregistrován proti mazlavé sněti pšeničné (Tilletia caries), mazlavé sněti hladké (Tilletia foetida), prašné sněti ječné (Ustilago nuda), plísni sněžné (Monographella nivalis), fuzariózám (Fusarium spp.) a pruhovitosti ječné (Pyrenophora graminea). Vysokou účinnost vykazuje také proti braničnatce plevové (Septoria nodorum), hnědé skvrnitosti ječmene (Pyrenophora teres) a helmintosporióze obilnin (Bipolaris sorokiniana).
Posluchačům také přiblížil výsledky registračních pokusů. „Biologická účinnost proti mazlavé sněti pšeničné a prašné sněti ječmene dosahuje úrovně 100 %, a překonává tak naše i konkurenční produkty,“ konstatoval Ing. Barbierik. Také na choroby pat stébel účinkuje Lamardor téměř stoprocentně. Osmdesátiprocentní účinnost na plíseň sněžnou hodnotil přednášející v porovnání s ostatními přípravky jako velmi dobrou. Lamardor je kombinací dvou nejúčinnějších látek proti fuzariózám, a proto se také jeho účinnost proti nim blíží 90 procentům. Proti pruhovitosti ječné vykazoval v registračních pokusech rovněž vysokou účinnost.
Silná stránka Lamardoru podle Ing. Barbierika spočívá v jeho účinnosti proti plísni sněžné a fuzariózám, naopak slabinou je nízká účinnost proti sněti zakrslé (Tilletia controversa).

Zajímavá schopnost

Další z předností Lamardoru jsou morforegulační vlastnosti. Ty například přispívají k vytvoření silnějších a odolnější rostlin s bohatší kořenovou soustavou, což se projevuje v lepší dynamice růstu a odnožování a vyšší toleranci rostlin proti přísušku. V tomto parametru nemá podle Ing. Barbierika konkurenci na trhu. Z pokusů hodnocených tři týdny po setí také vyplynulo, že Lamardor redukuje nejcitlivější část rostliny – mezokotyl, čímž se zvyšuje odolnost rostlin proti mrazu, vysvětlil přednášející.

Již registrován

Nový produkt, který by měl nahradit mořidla Raxil TNT a částečně Scenic 080 FS, je již v České republice i na Slovensku zaregistrovaný v dávce 0,2 l/t. Jak upozornil Ing. Barbierik, jde pravděpodobně o nejnižší dávku mořidla, která kdy byla na trh uváděna. V České republice bude Lamardor k dispozici ve formě kapalného dispergovatelného koncentrátu v pěti nebo padesáti litrovém balení dodávaný společně s biologicky neaktivní pomocnou látkou Peridiam Eco Red. Její úlohou je zabezpečit rovnoměrnou distribuci a přilnutí mořidla na povrchu semen.
Podle informací Ing. Josefa Drahoráda ze společnosti Bayer, s. r. o., bude cena produktu v přepočtu na tunu srovnatelná s cenou mořidel v současné době používaných. Na český trh bude Lamardor v převážné míře distribuovat společnost AGROFERT HOLDING, a. s., doplnil.

Klíčové informace:
 Zástupci společnosti BAYER s. r. o. představili na veletrhu Techagro nové mořidlo Lamardor.
 Toto mořidlo je účinné proti hlavním chorobám přenosným osivem v pšenici, ječmeni a žitě.
 Vyznačuje se také morforegulačními schopnostmi, a tím přispívají k vytvoření silnějších a odolnější rostlin.
 V sortimentu mořidel společnosti Bayer by mělo nahradit Raxil TNT a částečně Scenic 080 FS.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down