04.05.2010 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

K dispozici FAO 130

Slovenskou specialitu Pyroxenia (FAO 130) letos nově v tuzemsku zastupuje akciová společnost Oseva Bzenec. „Je to silážní hybrid určený především do horských oblastí, vzhledem k ranosti je rostlina poněkud menší,“ uvedl Michal Študent z Osevy. Jak dodal, je potřeba sít 110–120 tisíc zrn na hektar. „V Polsku ji jeden zemědělec zkouší dávat jako druhou plodinu během roku, po sklizené obilnině. My vidíme její použití i jako meziplodinu,“ vysvětlil.

Oseva působí jako výhradní zástupce kukuřičných hybridů z Čejče. Michal Študent shrnul, že mezi letošní novinky patří silážní hybrid Cejine (FAO 260) a Cegura (FAO 360). Nově také zastupují německý hybrid Laboom (FAO 220). „Vhodný je na siláž, LKS i CCM. Má vysoký výnos zrna, dobrý počáteční vzrůst a celkem slušně ztrácí vodu,“ konstatoval M. Študent.
„Budeme zcela určitě zastupovat vysoce kvalitní odrůdy ozimé pšenice, zejména Midas a Josef. Jsou to dvě odrůdy rakouské šlechtitelské společnosti Probstdorfer Saatzucht GmbH.,“ uvedl Ing. Václav Staněk z Osevy. Hodí se podle něj především pro jižní Moravu a další teplejší regiony zvláště v kukuřičné výrobní oblasti, například v Polabí. „Jedná se o vysoce kvalitní potravinářské odrůdy. Budeme je doporučovat pěstitelům, kteří mají zájem o vysokou kvalitu potravinářské pšenice a budou ji chtít výborně zpeněžit,“ doplnil Ing. Staněk. Podle kvality se řadí do skupiny E, v rakouské klasifikaci jde o Premium (14 % N-látek) nebo Extrapremium (15 % a více N-látek).
Oseva bude zastupovat také ranou odrůdu Graindor kvality A. Je určena spíše do oblasti řepařské a obilnářské, tedy například na Vysočinu. „Za maximálně úrodnou považujeme Henrik s pekařskou kvalitou B, kterou budeme také zastupovat,“ uzavřel Ing. Staněk.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down