Kraj Vysočina se nově zařadil mezi chmelařské kraje České republiky. Na Vinařském a kulturním centru Sádek se konal vinařsko-chmelařský polní den, na kterém byla provedena slavnostní výsadba chmelnice. K její realizaci došlo v rámci projektu Historie a obnova chmelařství na jižní Vysočině a s podporou sponzora firmy Sumi Agro Czech s. r. o.
„Chmel se využívá nejen v pivovarském průmyslu, ale také v bylinkářství při nespavosti, zažívacích potížích a dalších. Používá se také do salátů jako chmelový chřest,“ uvedl spolupracovník Vinařství Sádek Ing. František Muška, Ph. D.
Jak dále uvedl, historie pěstování chmele u nás je velmi bohatá. Nejdříve se sbíral pouze chmel planý, později začalo jeho cílené pěstování. První zmínky o chmelu v českých zemích pochází z 9. až 10. století. Teprve v období panování Karla IV., který sám vyhledával plochy k pěstování této plodiny, se rozvíjí chmelařství a také vinařství. Ing. Muška ubezpečil, že v tradici spojení vinařství a chmelařství chtějí na Sádku pokračovat.
Více informací naleznete v týdeníku Zemědělec.