11.07.2011 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na pole míří zajímavé novinky

Federer jako nosnou elitní odrůdu ozimé pšenice, připravované novinky Elan, Meister, Inspiration, osinatou odrůdu Premio a na některých lokalitách i odrůdy pšenice, které se začínají množit – Golem, Forhand a Bekend, představila společnost VP AGRO, spol. s r. o., v rámci červnových polních dnů. Pěstitelé měli možnost seznámit se také s novými materiály ozimé řepky – Sensation a Recordie, dále žita, tritikale a ječmene. Záleželo jen na nich, který ze čtyř realizovaných polních dnů zvolili.

Společně s významnými chemickými firmami uspořádala společnost VP AGRO, spol. s r. o., v průběhu června čtyři polní dny. Již osmnáctý Velký polní den proběhl v Branišovicích. Od ostatních se liší svým zaměřením. Vedle nosných odrůd se zde představují také novošlechtění, tedy materiály, které společnost nabízí velkým firmám do množení. Za všechny lze jmenovat například novou českou ozimou plastickou pšenici Forhand (Banquet x Ludwig) s perfektní potravinářskou kvalitou E, nebo Bekend (Banquet x Apache) s potravinářskou kvalitou A. V Branišovicích mohou návštěvníci naleznout také odrůdy (například Idyla) určené pro slovenský trh.
Naopak polní dny v Chlumci nad Cidlinou, Přešticích a Břilicích představují převážně sortiment odrůd, které se dostávají ke konečnému zákazníkovi. Zajímavostí je, že na některých lokalitách společnost VP Agro ponechává cedule s názvy odrůd, a pěstitelé tak mohou sledovat jejich vývoj až do sklizně.
Nejvýraznější ozimou pšenicí firmy VP Agro nadcházející sezóny je Elan (A). Tato polopozdní odrůda z německé šlechtitelské stanice RAGT v Silstedtu je v současné době ve třetím roce státních odrůdových zkoušek. Jak upozornil Ing. Kamil Štípek, Ph.D., svým výnosem překonávala první dva roky ve zkouškách ÚKZÚZ i některé krmné odrůdy (na pokusných lokalitách firmy VP Agro zaujímala ve výnosu první nebo druhé místo z asi šestnácti sledovaných odrůd). Vyznačuje se také velmi dobrou odolností vůči poléhání a listovým chorobám.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down