25.07.2012 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šlechtění safloru v Troubsku trvá

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r. o. a Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko pořádal na svých pokusných plochách polní den. Návštěvníci mohli spatřit 16 zemědělských plodin, které ústav vlastní a zastupuje v České republice. V rámci akce proběhl i slavnostní křest nové knihy Rostliny čeledi Fabaceae LINDL. (bobovité) České republiky.

Cílem každého polního dne je prezentovat činnost hostitelského pracoviště v co nejširší míře, vedle výzkumné činnosti se troubský ústav intenzivně věnuje i oblasti šlechtění. Návštěvníci polního dne shlédli porosty všech 16 odrůd, které ústav vyšlechtil a v současné době vlastní. Jsou mezi nimi například z jetelovin čičorka pestrá, komonice, tolice, nová odrůda jetele panonského nebo některé další. Z neleguminózních odrůd pak bylo možno vidět parcely se slézem, žitem lesním, lesknicí kanárskou a dalšími druhy.
Vzhledem k průběhu počasí, poznamenal RNDr. Nedělník, že není příliš spokojený se stavem porostů na pokusných plochách. Doložil to tím, že teplotně byl letošní rok v Troubsku nadnormální, ale srážkově hluboce pod normálem, což se negativně projevilo na stav porostů. „Naopak naše porosty v jiné části republiky v Nabočanech byly nádherné,“ vzpomenul na výstavu Naše pole.

"Tradiční listopadová mezinárodní odborná konference se letos bude konat 14.–15. 11. 2012 v hotelu Avanti v Brně,“ uvedl pro týdeník Zemědělec RNDr. Nedělník.

Další informace naleznete v příštím týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down