06.11.2012 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Příznačný je pro Evropu pokles

Většina států Evropské unie se potýká s propadem ploch i produkce konzumních brambor. V EU-27 bude podle odhadů, které zazněly na letošních bramborářských dnech v Havlíčkově Brodě, celková sklizeň nižší o 7,5 milionů tun, což znamená meziroční pokles o 11,8 %. Výjimku netvoří ani Česká republika a také v letošním roce navázala na snižování ploch brambor z předchozích let. Jedním z důvodů je ekonomika pěstování této plodiny. Loňská sezóna a část letošní byly z hlediska farmářské ceny hlíz pro pěstitele nepříznivé a v mnohých ohledech nesrovnatelné s cenami ostatních komodit.

Podle předsedy Ústředního bramborářského svazu ČR Ing. Miloslava Chlana letos brambory v České republice bez zápočtu domácností zaujaly výměru téměř o 40 % nižší než před zhruba deseti lety. Plocha se zastavila na 24 000 ha, což představuje meziroční propad o 10,6 %. O 9,3 % na 27,6 t/ha klesly oproti loňskému roku také výnosy a logicky se propadla celková sklizeň této tradiční tuzemské komodity.

Více informací ze semináře pořádaného při příležitosti 22. bramborářských dnů přinese týdeník Zemědělec a časopis Úroda.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down