09.05.2013 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalita vizitkou českého šlechtění

Jeden lidský život by nepokryl historii nejstarší šlechtitelské stanice společnosti Selgen, a. s., v Chlumci nad Cidlinou. Založena byla baronem Adolfem von Dregerem v roce 1903 a letos slaví 110. výročí od zahájení šlechtění. Také samotná firma Selgen, jež byla v roce 1993 privatizována na akciovou společnost, si v letošním roce připomíná významné dvacetileté výročí činnosti. Rozhodující podíl na jejím založení měl Ing. Miloš Haniš, CSc., který se stal jejím prvním generálním ředitelem. A jak vlastně vznikl „nečesky“ znějící název této firmy? Odvozen je ze dvou slov vyjadřujících činnost, na kterou se zaměřuje – selekce a genetika.

Za dvacet let působení společnosti Selgen bylo na jejích šlechtitelských stanicích vyšlechtěno 113 odrůd. „Největší podíl zaujímají ozimá pšenice se třiceti dvěma odrůdami, hrách s dvaceti třemi, oves se sedmnácti a jarní pšenice s dvanácti odrůdami,“ vyjmenoval Ing. Josef Čapek ze společnosti Selgen při příležitosti konání jarního polního semináře ve Stupicích. Vysoké zastoupení na trhu s osivy v ČR si udržují peluška, řepka a hořčice, u ostatních plodin i v souvislosti s dovozem zahraničních odrůd po roce 1997 podíl na trhu v porovnání s rokem 1994 poklesl. „Dramaticky se propad projevil například u jarní pšenice, kde jsme se z původního téměř stoprocentního zastoupení dostali na čtyřicet procent,“ uvedl Ing. Čapek. Společnost Selgen se ovšem nezaměřuje pouze na domácí trh, ale hraje významnou roli také na trzích zahraničních, kde se díky kvalitativním ukazatelům velmi dobře uplatňuje právě jarní pšenice, dále hrách či oves, ale také například ozimá pšenice a další plodiny.

Jarní polní seminář pořádaný společností Selgen si především klade za cíl informovat o připravovaných novinkách. K nim patří ozimá řepka Rescator, po dvou odrůdách ozimé pšenice – Turandot, Vanessa, a jarní pšenice Astrid, Alondra, dále ozimé žito Lancelot a hořčice Andromeda.

 

Více informací přinese týdeník Zemědělec.
 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down