Novým ředitelem Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) se stal Ing. Jiban Kumar, Ph.D., který v této funkci již v minulosti působil.
Ing. Kumar představil ve výběrovém řízení koncepci rozvoje CARC, která staví na několika pilířích, a to udržitelném hospodaření s přírodními zdroji, inovacích v zemědělství a potravinářství, zajištění kvality a bezpečnosti potravin, adaptaci na klimatickou změnu a podpoře bioekonomiky. Jeho cílem je vybudovat moderní, mezioborové výzkumné centrum s excelentní národní i mezinárodní reputací. Nastupující ředitel se také zaměří na konsolidaci ústavu a využívání synergií v rámci nových výzkumných týmů, které vznikly nedávnou integrací výzkumných ústavů. CARC o tom informoval v tiskové zprávě.
Zaměřil se na ochranu rostlin
Ústav dále uvedl, že Ing. Kumar je uznávaným odborníkem v oblasti rostlinné virologie a zemědělského výzkumu. Vystudoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze, kde získal titul inženýra v oboru tropického a subtropického zemědělství a následně i doktorát v oblasti ochrany rostlin. Během své více než třicetileté vědecké kariéry působil mimo jiné ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby (VÚRV), v prestižním francouzském institutu INRA-Bordeaux a v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. V letech 2017–2020 vedl VÚRV jako jeho ředitel. Je autorem více než 100 vědeckých publikací, držitelem 14 certifikovaných metodik a několika ocenění. Aktivně se podílí na mezinárodní vědecké spolupráci a je členem řady odborných společností. Do funkce ho uvedl ministr zemědělství Marek Výborný, který uvedl, že očekává, že CARC pod vedením nového ředitele posílí svou roli klíčového výzkumného centra v oblasti zemědělství a potravinářství.*