Vzniká nové národní výzkumné centrum

Pomáhat vědeckým výzkumem českému zemědělství a potravinářství v posílení konkurenceschopnosti a zvládnutí budoucích výzev vyvolaných změnami životního prostředí a technickým vývojem. To bude hlavním úkolem CARC – Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC – angl. Czech Agrifood Research Center), jehož zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství. Sdruží se v něm odborníci ze tří výzkumných ústavů a svou činnost zahájí 1. ledna 2025. Informuje o tom tisková zpráva Ministerstva zemědělství.

Pro vyšší udržitelný ekonomický růst

Vznik nového národního výzkumného centra naplňuje programové prohlášení vlády České republiky a návrhy Národní ekonomické rady vlády pro dosažení vyššího dlouhodobě udržitelného ekonomického růstu. CARC vznikne sloučením Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v. v. i. (VÚZT), a Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v. v. i. (VÚPP), s Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i. (VÚRV). Vědecké projekty budou pokračovat, integrace bude znamenat úsporu pro státní rozpočet v řádu milionů korun ročně, informuje tisková zpráva.

Jak upozornil ministr zemědělství Marek Výborný, tento krok neohrozí žádný z probíhajících výzkumů, řízení však bude racionálnější. „Pro výzkumné týmy z menších ústavů bude nyní snazší zapojovat se do mezinárodních projektů a dosáhnout na evropskou dotační podporu, protože je podpoří silnější výzkumná infrastruktura. Propojení odborníků z dosavadních institucí a sdílení poznatků a zkušeností napomůže vyšší efektivitě výzkumných aktivit a přenosu výsledků do praxe,“ dodal. Ministerstvo zemědělství předpokládá, že sloučení tří institucí do jedné přinese také úspory, a to zejména při nákupu materiálu i služeb a také u provozních a režijních nákladů.

Hlavní důvody integrace

K hlavním důvodům integrace dosavadních tří samostatných veřejných výzkumných ústavů patří podle Ministerstva zemědělství jejich tematické propojení a mezioborový přesah. Dále se tím vytváří větší portfolio možností získání financí a spolupráce. Posílí se také možnosti financování ze zahraničních zdrojů. Předpokládá se rovněž dosažení vyššího výzkumného výkonu, navýšení výzkumných příležitostí i zefektivnění využití veřejných financí.

Do jednoho ústavu se koncentruje odborná činnost v celé šíři od problematiky hospodaření na půdě, genetiky, šlechtění a ochrany plodin přes zemědělskou techniku až po bezpečnost a produkci potravin. CARC otevře příležitost pro snadný přenos poznatků v zemědělských, potravinářských, environmentálních a technických vědách a v souvisejících oborech.

Uspořádání vedení

Nové výzkumné centrum povede dosavadní ředitel VÚRV Mikuláš Madaras. Ze zanikajících ústavů VÚPP a VÚZT vzniknou v rámci CARC dva výzkumné odbory a také nové vědecké týmy. Odbor zemědělské techniky povede Jiří Souček (dosavadní náměstek pro výzkum ve VÚZT), odbor potravinářství bude řídit Marian Urban (dosavadní ředitel VÚPP).*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down