Kontaminace půdy je problém, který souvisí především s lidskou činností. Přestože ke kontaminaci půdy dochází s rozvojem civilizace poměrně dlouhodobě, je snaha o řešení tohoto problému intenzivnější až v posledních zhruba čtyřiceti letech. Souvisí to především s rozvojem analytických metod a laboratorních přístrojů, které umožňují čím dál přesnější stanovení obsahu škodlivých látek. Evropský kontinent patří k těm částem světa, které se mezi prvními začaly zabývat kontaminací půd. Příčinou je vyspělá úroveň ekonomiky a zemědělská a průmyslová tradice evropských zemí.
Co se rozumí kontaminací?
Kontaminací půdy se rozumí nadměrný obsah nežádoucích prvků nebo látek (kontaminantů, polutantů) v půdách, který může vést k nežádoucím projevům. Jedná se o jednu ze základních forem degradace půdy, kterou uvádí např. Soil Thematic Strategy, hlavní politický nástroj zaměřený na podporu ochrany půdy v Evropské unii.
Zákonné nástroje a metodika
Podle zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech, ve znění pozdějších předpisů, provádí ÚKZÚZ v rámci agrochemického zkoušení zemědělských půd (AZZP) také sledování obsahů rizikových prvků. Rozsah a způsob tohoto sledování stanovuje Ministerstvo zemědělství ČR (§ 10 zákona o hnojivech). Obsah rizikových prvků (As, Be, Cd, Co, Cr, Cu, Hg, Ni, Pb, V, Zn) v zemědělských půdách je hodnocen podle preventivních a indikačních hodnot uvedených ve vyhlášce č. 153/2016 Sb. o stanovení podrobností ochrany kvality zemědělské půdy a o změně vyhlášky 13/1994 Sb., kterou se upravují některé podrobnosti ochrany zemědělského půdního fondu. Výsledky uvedeného sledování jsou vedeny v databázi v tzv. Registru kontaminovaných ploch (RKP). Základem registru jsou analýzy vybraných vzorků půd z cyklu AZZP z let 1990–1992, kdy byl v rámci AZZP z každých přibližně 100 ha zemědělské půdy analyzován jeden směsný vzorek na obsah rizikových prvků (asi 34 800 vzorků). Postupně se databáze doplňuje a zpřesňuje a ke konci roku 2022 obsahovala více než 65 000 vzorků.
Nejčastěji překračovaným rizikovým prvkem v databázi RKP je potenciálně nejvíce toxický arzen (As) a po něm chrom (Cr), který je méně toxický.
Více informací k tomuto tématu přináší listopadové vydání časopis Úroda (11/2024) v článku Ing. Ladislava Kubíka, Ph.D., z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Brno.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!