18.10.2024 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lze vyhodnotit vliv hnojení ozimé pšenice před setím? – dokončení

Poslední ze série článků Ing. Jindřicha Černého, Ph.D., a kolektivu z České zemědělské univerzity v Praze, zveřejněných v časopise Úroda, se zabývá obsahem dusíku ve slámě. Přestože se tomuto parametru často moc pozornosti nevěnuje, může být velice důležitým ukazatelem o celkovém hospodaření s dusíkem při různých systémech hnojení, a především na odlišných stanovištích.

Obsah dusíku ve slámě se téměř nesleduje

Obsah dusíku ve slámě se v zemědělské praxi téměř vůbec nesleduje. Bylo by možné si pomyslet, že pokud si někdo nechává dělat rozbory rostlin na obsah dusíku v průběhu vegetace (tzv. anorganické rozbory rostlin – ARR), mohl by z těchto výsledků odvodit i pozdější obsah dusíku ve slámě. Ano, množství dusíku v rostlinách během vegetace bude mít na obsah dusíku ve slámě určitý vliv, neboť například nedostatek dusíku či jeho omezená dostupnost pro rostliny snižuje celkový obsah a odběr dusíku rostlinami, a to se nakonec promítne na nižším obsahu dusíku ve slámě. Avšak na výsledný obsah dusíku ve slámě mají vliv další skutečnosti.

Více faktorů

Na konci vegetace rostliny většinu dusíku z vegetativních částí (tj. ze „slámy“) přemísťují do semen. Obsah dusíku ve slámě je proto na konci vegetace výrazně nižší než v nadzemní biomase během předchozích růstových fázích (např. při metání nebo kvetení). Dále působí mnohé další faktory. Mezi ně patří množství biomasy, které v průběhu vegetace narostlo. Obecně lze konstatovat, že čím více nadzemní biomasy pšenice vytvoří, tím přijme více dusíku. Avšak vzhledem k transportu (remobilizaci) dusíku do zrna je také důležitý vliv podílu zrna a slámy v nadzemní biomase, resp. sklizňový index, o kterém autoři již psali v minulém díle (Úroda č. 9/2024). Uváděli, že mezi výnosem zrna a výnosem slámy, (resp. podílem zrna z celkového výnosu nadzemní biomasy), je poměrně těsná závislost. Proto platí, že čím je vyšší sklizňový index zrna, tím méně dusíku bude zůstávat ve slámě. Na tuto skutečnost bychom neměli zapomínat, neboť zvýšením sklizňového indexu (např. u nových odrůd) se bude snižovat obsah dusíku ve slámě. Obdobně to platí u porostů, které jsou během vegetace „kráceny“, zdůrazňují autoři.

V článku se autoři zabývají dalšími faktory a vysvětlují souvislosti, nenechte si proto ujít listopadové vydání časopisu Úroda (11/2024).

Úvodní obrázek: Schéma vztahů, které ovlivňují jednotlivé parametry výnosu a hospodaření s dusíkem u ozimé pšenice (upraveno podle Raigar a kol. 2022; Xiao a kol. 2022; Wei a kol. 2021; Hawkesford a Riche 2020)

Související články:

https://uroda.cz/lze-vyhodnotit-vliv-hnojeni-ozime-psenice-pred-setim-3-dil/

https://uroda.cz/lze-vyhodnotit-vliv-hnojeni-ozime-psenice-pred-setim-2-dil/

https://uroda.cz/lze-vyhodnotit-vliv-hnojeni-ozime-psenice-pred-setim/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down