10.10.2024 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Riziko infekce virovými zakrslostmi obilnin a výskyty mšic v řepce

Teplé počasí podporuje výskyt virových přenašečů kříska polního a mšice střemchové v porostech nových osevů ozimých obilnin. Vysoké riziko infekcí virovými zakrslostmi BYDV na základě množství zachycených imag mšice střemchové bylo potvrzeno v pastech ve středních Čechách. Riziko infekcí WDV se na řadě lokalit zvyšuje. Silné napadení mšicemi se objevuje v porostech řepky plošně, to představuje riziko přenosu virových onemocnění. Informuje o tom ve své aktualitě Rostlinolékařský portál.

Stav v obilninách

Na základě podzimního monitoringu vektorů virových zakrslostí obilnin jsou podle RL portálu od 40. týdne detekovány výskyty kříska polního v porostech ozimého ječmene. Výskyt mšice střemchové (Rhopalosiphum padi) na pozorovacích bodech zůstává na nižší úrovni, v sacích pastech se ale od 40. týdne potvrzují silné nálety, které avizují zvýšené riziko šíření BYDV. Intenzita náletu je prozatím nízká a neodpovídá ani průměru posledních let.

Porosty obilnin v citlivé fázi 11–13 BBCH při silných výskytech vektorů viróz i v nadmořské výšce nad 400 m n.m. doporučujeme opakovaně ošetřit. Díky příhodným teplotám riziko přenosu viróz trvá i po citlivé fázi, proto by se mělo ošetření v teplejších oblastech opakovat. Infekce se v následném roce mohou projevit v závislosti na počasí v jarním období ve vysoké míře a ztráty na výnosu tak mohou dosáhnout v extrémních případech až 50 %, informuje portál.

V letošním roce byly výnosy ozimých obilnin silně ovlivněny infekcemi virových zakrslostí, především porosty ozimých ječmenů. Jednalo se tak o rok srovnatelný s kalamitními roky 2000 a 2006. Důvodem byl abnormální průběh podzimu 2023 v kombinaci s extrémním množstvím mšic, které se v porostech během podzimu objevovaly. Podzim 2024 díky svému průběhu prozatím nevykazuje stejné atributy, proto by se neměla situace z minulého podzimu opakovat, doplňuje portál.

Situaci výskytu vektora WDV, kříska polního, je možné sledovat v  Mapách výskytu. Riziko přenosu viru BYDV je možné sledovat v modelu prognózy zde.

Situace v řepce

Současný vývoj počasí mšicím svědčí. V porostech řepky byly zaznamenány lokálně silné výskyty nymf mšice broskvoňové (Myzus persicae) v rámci celé ČR. Se zvýšenými výskyty je možné počítat do prvních mrazíků. Ošetření není třeba, v závěru sezóny jsou kolonie navíc silně redukovány přirozenými nepřáteli, a to jak vosičkami rodu Aphidius a Praon, tak entomopatogenními houbami řádu Entomophotrales. Napadány bývají zpravidla slabé stresované porosty, uvádí RL portál.

Situaci výskytu mšice na řepce je možné sledovat v Mapách výskytu. Prognóza BYDV ke dni 9. 10. 2024, sací past Čáslav.*

Úvodní fotografie: Křísek polní, imago Foto J. Beránek, ÚKZÚZ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down