10.10.2024 | 02:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

(Ne)viditelný zásah s velkou účinností

Ošetření osiva laserovým světlem není mezi vědci metodou nijak novou, laboratorní testování po celém světě probíhá již přibližně padesát let. S praktickým uplatněním v České republice přišla v roce 2018 firma FYTOLASER s. r. o. Jak na Dni Zemědělce v Unčovicích uvedl Ing. Jaroslav Skopal, jednatel společnosti, výsledky mají velmi dobré, například v cukrové řepě, sóji, máku, řepce, kukuřici, jarním ječmeni a dalších plodinách.

Jak to funguje?

Ošetření funguje na bázi laserového světla, kdy semínko dostane podle plodiny různé vlnové délky a různé expozice laseru. Podle Ing. Skopala za dobu jejich působení dosahují v pokusech u ošetřených plodin v průměru klimaticky rozdílných ročníků zhruba 10% navýšení výnosu. Do praktických pokusů promítají poznatky z publikací světových autorit, které se shodují v tom, že ošetření osiva laserovým světlem stimuluje první fáze růstu a podporuje kořenovou soustavu. Ošetřené porosty jsou tak vitálnější, dobře zapojené, z čehož vyplývá i vyšší tolerance vůči škůdcům, kteří v takových porostech nepáchají významné škody. Dále pozorovali prakticky u všech plodin vyšší kořenový potenciál, vyšší obsah chlorofylu a větší listovou plochu. Z praxe a zkušenosti pěstitelů je potvrzena také účinnost na choroby přenášené osivem a některé listové choroby.

Za hranice České republiky

Aktivity společnosti FYTOLASER si všímají i v zahraničí. V laboratořích v Německu například zjistili, že zmiňovaná metoda likviduje houbové choroby a bakterie na osivu. „Každý rok se objeví nějaký nový pozitivní účinek, o kterém jsme dosud nevěděli, proto naši metodu neustále rozvíjíme,“ uvedl Ing. Skopal. FYTOLASER s. r. o. je malá rodinná firma, která spolupracuje s univerzitami, Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským, se šlechtiteli a výzkumnými ústavy tak, aby jejich výsledky byly vědecky podložené a potvrzené. Fyzikální metody mohou být jednou z cest do budoucna, jak i při restrikcích chemických účinných látek udržet intenzitu rostlinné výroby.

Více informací přinese týdeník Zemědělec.*

Úvodní fotografie: Ing. Jaroslav Skopal hovořil o ošetření osiva na bázi laserového světla. V rámci Dne Zemědělce si návštěvníci mohli prohlédnout pokusy s cukrovou řepou, kde byla tato metoda laserové stimulace osiva použita Foto Barbora Venclová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down