01.10.2024 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Probiotika obnovují rovnováhu přírody

S ekologickými přípravky na bázi mikroorganismů s laktobacily pro lepší kondici rostlin, zvířat a půdy se mohli návštěvníci letošní výstavy Naše pole seznámit v expozici firmy Manetech a. s. Jejich probiotika mají široké využití především v oblasti rostlinné výroby, kompostování, chovu zvířat, v odpadovém hospodářství a při silážování. „Vyvíjíme unikátní technologie na bázi prospěšných mikroorganismů, které obnovují biologickou rovnováhu v přírodě a přispívají ke zlepšení životního prostředí,“ řekl obchodní zástupce Manetech Marián Rojíček, který produkty představil.

Druhý obchodní zástupce František Hovorka přiblížil, že společnost Manetech a. s. nabízí produkty dvou značek – WEIKI a LAIVEN. „Hobby značka Weiki se stará o zdravou půdu, vitalitu rostlin, rychlé zrání kompostu a čistá jezírka i jímky drobných pěstitelů, zahrádkářů a chalupářů. Druhá značka Laiven je určena profesionálům. Přípravky Laiven přispívají ke zlepšení zdraví zvířat, rostlin i půdy a k vyšší kvalitě produkce a vyššímu výnosu. Produkty značky Laiven urychlují silážování, omezují zápach i emise škodlivin při zpracování bioodpadu a usnadňují jeho následné využití jako organického hnojiva.

Probiotika pro rostliny

Probiotický přípravek Laiven Flora přispívá k lepšímu stavu půdy a vyšší úrodě. Podporuje růst a vitalitu rostlin, pomáhá rozkládat organickou hmotu a zpřístupňovat živiny v půdě, pomáhá rozvíjet kořenový systém, takže rostlina má lepší zdravotní stav, což se odrazí na vyšším výnosu. „Laiven Flora se aplikuje postřikem na holou půdu nebo na listy u cukrové řepy a řepky v dávce 0,8 litru na hektar dvakrát za sezónu a u kukuřice a pšenice v dávce 0,8 litru na hektar. Zvyšuje odolnost rostlin proti suchu, mrazu a patogenům. V polních pokusech vykázala antagonistické účinky vůči plísním, kdy se po aplikaci přípravku Flora do kukuřice snížil výskyt mykotoxinu DON v zrnu a v palicích až o 80 %,“ informoval Marián Rojíček. O vyšší cukernatost, zdravější keře vinné révy se silnými kořeny a obnovu ekologické rovnováhy vinice se podle Mariána Rojíčka postará další přípravek – Flora Vitis, který na svých pokusných lokalitách testuje také Mendelova univerzita v Brně.

Probiotika pro zvířata

Portfolio značky Laiven však není určeno pouze pro potřeby rostlinné výroby, nalezneme v něm například i probiotický přípravek Fauna, ten obsahuje vyvážený komplex prospěšných mikroorganismů, které harmonizují střevní mikroflóru zvířat. „Obsažené laktobacily napomáhají přeměně živin z krmiva do stravitelné formy, díky čemuž se živiny efektivněji zužitkují. Zvířata jsou zdravější, mají lepší trávení, méně trpí průjmy i plynatostí, lépe odolávají stresu a jsou spokojenější. Díky kombinaci uvedených účinků probiotik LAIVEN Fauna dochází k lepší konverzi krmiva a zvyšuje se produktivita chovu. Stoupají denní přírůstky váhy, snůška vajec, dojivost i výsledná kvalita živočišných produktů. Zejména pak u telat pomáhá nastartovat imunitu a podpořit zdravotní stav,“ popsal výsledky používání u zvířat obchodní zástupce. Také speciálně pro koně je k dispozici vyvážený komplex několika kmenů prospěšných laktobacilů, nese název Fauna Equi. „Koně jsou po jeho podávání zdravější, výkonnější, mají lepší trávení, méně trpí zažívacími problémy, lépe odolávají stresu a jsou celkově spokojenější,“ informoval dále Marián Rojíček.

Další produkty

Výčet produktů Manatech zahrnuje také přípravek Ekobakter a Probio K2 přípravky. „Jsou určené pro ošetření odpadních vod, zpracování biologického odpadu i kompostování a výrazně redukují zápach i emise škodlivin,“ zdůraznil František Hovorka a doporučil pěstitelům vyzkoušet také jejich konzervant na senáž i siláž, protože jak dodal, laktobacily slouží jako primární k přírodě šetrný konzervant.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down