02.09.2024 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Fungicid vhodný nejen do obilnin

„Významnou novinkou v našem portfoliu pro letošní rok je nový fungicid Panorama, který obsahuje dvě účinné látky ze skupiny azolů prothiokonazol (250 g/l) a metkonazol (90 g/l), ty působí jako inhibitory syntézy ergosterolu. Doporučená dávka u obilnin je 0,5 l/ha v případě jednoho fungicidního ošetření, pokud se proti listovým chorobám aplikuje dvakrát za vegetaci – stačí 0,4 l/ha v období BBCH 37–39 na praporcový list,“ řekla na výstavě Naše pole Ing. Dita Chytková, regionální zástupce Certis Belchim Czech Republic s. r. o.

„Jsme první, kdo dokázal tyto dvě účinné látky namíchat do jednoho přípravku, ocení to obsluha postřikovačů, protože aplikace a manipulace jsou jednodušší,“ dodala. Účinná látka metkonazol zajišťuje výborný morforegulační účinek a nespornou výhodou je možná aplikace do tří plodin, takže se zemědělec nemusí bát, že by mu přípravek zůstal na skladě a nevypotřeboval ho. Panorama nemá registraci pouze do obilnin, ale také do řepky proti hlízence obecné a do cukrovky proti cerkosporióze.

 Pět japonských vlastníků

V roce 2023 došlo ke spojení společností Certis a Belchim a obě společnosti tak fungují pod jedním názvem Certis Belchim. Upravila se také majetková struktura firmy, Certis Belchim nově vlastní pět Japonských firem Mitsui & Co, ISK Biosciences, Niso Chemical, Mitsui Chemicals Agro a Kumai. „Všechny uvedené firmy mají vlastní vývoj přípravků, což nám umožňuje dodávat na trh nové účinné látky a inovativní řešení. Investujeme také do vývoje biologických přípravků pro trvale udržitelné zemědělství,“ informovala regionální zástupkyně firmy.

Na ochranu plodin

Z dalších významných přípravků zmínila Ing. Chytková insekticid Trebon, který obsahuje účinnou látku etofenprox (287,5 g/l) a svým chemickým složením se liší od ostatních insekticidů ze skupiny pyretroidů, neobsahuje totiž esterickou vazbu, ale jako jediný etherickou vazbu. „To ocenili pěstitelé, zejména v letošním roce, kdy byl značný výskyt blýskáčka řepkového a Trebon poměrně dobře fungoval,“ konstatovala dále. Nejen bramoboráři kolem Želivky, kde lze aplikovat pouze přípravky bez omezení aplikace v ochranném pásmu povrchových a podzemních vod, ocení nový fungicid Areli proti plísni bramborové. Obsahuje kyazofamid (80 g) + valifenalat (150 g) s rozdílným mechanismem účinku. Kyazofamid je odzkoušený v legendárním přípravku Ranman Top. Areli má preventivní a kurativní účinek. Vyvolává obranyschopnost rostliny, ošetřené rostliny jsou i déle zelené. Podle infekčního tlaku doporučila Dita Chytková dávkování fungicidu Areli 0,8–1 l/ha. Z herbicidů je novinkou v portfoliu společnosti Certis Belchim Czech Republic Compola. Tento třísložkový herbicid je určený k podzimnímu ošetření obilnin proti jednoděložným a dvouděložným plevelům. Compola obsahuje tři účinné látky s různým mechanismem účinku pro pokrytí kompletního plevelného spektra (prosulfokarb, diflufenikan a halauxifen-methyl).*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down