09.09.2024 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky v každém segmentu přípravků

Společnost Bayer s. r. o. představila na Našem poli tři novinky pro letošní rok hned ze tří segmentů. Inovativní insekticid Sivanto energy na ochranu řepky, fungicid Cayunis se stimulačním působením do obilnin a nový postemergentní herbicid do kukuřice Capreno, který nabízí komplexní řešení proti plevelům a má prodlouženou reziduální účinnost.

Novinky blíže ve Zbýšově popsal Ing. Martin Hradecký, který je obchodním zástupcem Bayer pro oblast Polabí. Insekticid Sivanto Energy kombinuje dvě účinné látky deltamethrin v dávce 10 g/l a flupyradifuron v dávce 75 g/l, který je obsažen už v přípravku Sivanto prime. Nový insekticid má registraci primárně do řepky, ale rozšířená je také do obilnin a kukuřice proti zavíječi a bázlivci. Aplikační okno doporučil před začátkem kvetení, v řepce je navíc registrace na bejlomorku kapustovou po ukončení květu. Doporučená dávka je 0,75 l/ha proti krytonoscům a 0,5 l/ha proti bejlomorce, do kukuřice pak dávka 0,75 l/ha proti bázlivci i zavíječi. „Sivento energy lze aplikovat foliárně na řepku po náletu krytonosce, na kukuřici pak v momentě, kdy začne zavíječ a bázlivec klást,“ řekl Ing. Hradecký.

Fungicid se stimulačním působením

Fungicid Cayunis je složený ze tří účinných látek bixafen (75 g/l), jde o účinnou látku společnosti Bayer, dále spiroxamine (150 g/l) a trifloxystrobin (100 g/l). Jedná se o fungicid určený primárně na brzké jarní ošetření v období T1 až T2. Aplikační dávka je 0,8 až 1 l/ha. „Účinkuje na většinu listových chorob, ať už na braničnatky, padlí, rzi, tak na rynchosporiovou a ramuláriovou skvrnitost u ječmene. Přípravek je unikátní v tom, že jeho účinnost lze prodloužit na čtyři až pět týdnů. Tento preventivní přípravek je třeba načasovat na první jarní ošetření. Lze jej kombinovat s regulátory růstu i s insekticidy. Lze jej použít jednorázově, případně kombinovat s ošetřením do klasu. Díky obsahu trofloxystrobinu velmi dobře účinkuje i za jarního přísušku a rostlina je pak schopna dobře hospodařit s vodou,“ popsal nový fungicid zástupce firmy Bayer.

Postemergentní herbicid

Herbicid Capreno je specialista do kukuřice. V jeho složení nalezneme kombinaci tří účinných látek tembotrione (345 g/l), a thiencarbazone-methyl (68 g/l) a isoxadifen-ethyl (134 g/l). Má kontaktní účinek, musí zasáhnout vzešlé plevele. Aplikuje se od druhého až do šestého listu kukuřice. Capreno je přípravek, který potřebuje k účinnosti smáčedlo, proto se k němu přidává Mero. Aplikační dávka se volí podle množství plevelů od 0,25 až 0,29 l/ha + 2 l/ha Mero.

Nový hybrid řepky DK Excentric

Nabídku hybridů řepky Dekalb letos rozšířil nový hybrid DK Excentric. Má výborný zdravotní stav. „Představuje kombinaci odolnosti vůči viru žloutenky vodnice (TuYV), Rlm7 odolnosti proti fómě i genetickou odolnost proti praskání šešulí. Efektivně využívá hnojení dusíkem. Zvláštností je, že má nejpozdnější kvetení v celé sezóně, ale není nejpozdnější na sklizeň. Hodí se i na plochy s nižší agrotechnickou intenzitou,“ informoval Ing. Martin Hradecký z Bayer s. r. o.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down