26.09.2024 | 04:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zaměří se na šetrnější pšenici

Částkou přesahují jeden milion eur financuje německé Spolkové ministerstvo pro výživu a zemědělství výzkum, který se týká přechodu na pěstování pšenice šetrné ke klimatu. Zjišťovat to bude projekt MAGIC-KlimaBack, která zkoumá, jak lze vyšlechtit odrůdy pšenice pro pekařské využití, které vyžadují méně dusíkatých hnojiv při zachování stejné pekařské kvality. To by přispělo ke snížení emisí skleníkových plynů.

Ministerstvo v tiskové zprávě připomíná, že v současné době se kvalita pekařské pšenice hodnotí především podle obsahu bílkovin v zrnu pšenice. Ten je kromě podmínek stanoviště a průběhu počasí ovlivněn mimo jiné množstvím a dělením dávek dusíkatých hnojiv. „Ta patří k největším emitentům skleníkových plynů v zemědělství,“ upozorňuje ministerstvo.

Podpora pro efektivnější odrůdy

Tisková zpráva konstatuje, že podle nových studií mohou některé odrůdy pšenice lépe využívat dostupný dusík, zároveň mají vysokou pekařskou využitelnost a o něco nižší obsah bílkovin. Na takové odrůdy se zaměřuje výzkum MAGIC-KlimaBack a měly by v budoucnu umožnit produkci pšenice s dobrou pekařskou kvalitou při snížené spotřebě dusíku, a to způsobem šetrným ke klimatu. Iniciativa je pak součástí německého vládního Programu na ochranu klimatu 2023.
Projekt MAGIC-KlimaBack byl zahájen letos na začátku září a potrvá 40 měsíců. Je financován z prostředků Spolkového ministerstvo pro výživu a zemědělství částkou 1 127 913 eur v rámci programu výzkumu a inovací s názvem Ochrana klimatu v zemědělství. V rámci programu, který byl zahájen v roce 2023, financuje ministerstvo projekty, jejichž cílem je přispět ke snížení emisí skleníkových plynů v zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down