23.09.2024 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ověřují nové technologie pěstování máku

Mák setý patří k plodinám pěstovaným na našem území odedávna. V minulosti se při ruční sklizni hektarové výnosy pohybovaly kolem jedné tuny, ale v současnosti se této úrovně v celorepublikovém průměru nedosahuje. Proto se ověřují nové pěstitelské technologie, které by vedly ke zlepšení stavu porostů, a tím i úrody.

Množství informací z oblasti pěstování máku zaznělo na polním dnu s názvem Variantní způsoby zakládání porostů máku uspořádaném v obci Dolní Pěna na nedaleko od Jindřichova Hradce. Akce byla zaměřena na inovativní pěstitelské technologie.
Příchozí měli možnost si mimo jiné prohlédnout zakládání porostů máku do meziplodin, přímý výsev do mulče, pokusy s komplexní výživou nebo s biologickou ochranou s bakteriemi. Na polním dnu nechyběla ani ukázka zemědělské techniky značky Horsch vhodné pro nové postupy v zakládání porostů máku, píše v Úrodě č. 9/2024 Ing. Hana Honsová, Ph.D.
Tuto akci prvním rokem uspořádal spolek Český modrý mák z. s., ve spolupráci s firmou Stagra, spol. s r. o., na pozemcích společnosti Nouza s. r. o. – zemědělská výroba, kde byly založené rozmanité varianty pěstitelských technologií máku.

Změnit zaběhnuté postupy

Pokusy s porovnáním různých pěstitelských technologií založil Ing. Petr Nouza mladší, syn majitele společnosti. Uvedl, že hostitelský zemědělský podnik hospodaří na více než sedmi stech hektarech zemědělské půdy.
Ing. Nouza vysvětlil, proč by bylo potřeba měnit zaběhnuté postupy pěstování máku, u kterých se v současnosti převážně uplatňuje technologie s orbou. Uvedl množství důvodů, kterými se dá v první řadě ušetřit a zároveň ochránit pole nejen proti erozní činnosti, popisuje Ing. Honsová.
Mimo jiné upozornil na to, že přívalové deště mohou způsobovat erozi i na makových polích. Uplatněním nových technologií se zmírní erozní činnost. Také se zlepší zasakování vody do půdy, což má zásadní význam nejen v suchých letech.
Inovativní postupy pomohou pěstiteli uspořit výdaje na pohonné hmoty, protože dochází k omezování přejezdů po polích. Meziplodina s leguminózou může ušetřit část dusíkatých hnojiv. Také lze omezit zásobní hnojení fosforem. V době jarních prací má nemalý význam pro zemědělce také úspora času. Nová technika umožňuje založení porostů máku jedním přejezdem po poli, upozorňuje Ing. Honsová.*

Úvodní snímek: V polovině června vypadaly porosty máku v pokusech velmi dobře Foto Hana Honsová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down