Výzkum řeší mnoho témat

Nejnovější výsledky svého výzkumu v několika oborech prezentoval ve své expozici na výstavě Naše pole Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Zabývá se širokým spektrem témat, zčásti zasahuje i do oblasti potravinářství.

Prezentaci shrnul tiskový mluvčí ústavu doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., který se zároveň dlouhodobě zabývá plevelnými rostlinami.

Nové odrůdy i adaptace na klima

Jak uvedl, v oblasti genetiky a šlechtění představili nové materiály, například perspektivní odrůdu čiroku. Ústav se také zabývá odolností vybraných pěstovaných odrůd vůči extrémním klimatickým vlivům jako jsou vysoké či nízké teploty.
Další přestavený okruh zahrnoval technologie pěstování hlavních plodin, zvláště zpracování půdy, například metodou strip-till a podobně. Zabývají se i využitém meziplodin, které mají význam i pro biodiverzitu. V oblasti ochrany rostlin se zabývají jak nejnovějšími systémy regulace chorob, škůdců a plevelů, tak ekologickými dopady ošetřování plodin. Pracují na technologiích, které jsou šetrné k přirozeným opylovačům a dalším skupinám hmyzu. V oblasti pícnin se zabývají například udržitelným způsobem pěstování kukuřice s různými podsevy. Věnují se také tématům spojeným s ochranou půdy, vlivu utužení, obsahu živin a podobně.
Výzkum zasahuje do určité míry až do oblasti potravinářství, spolupracují například na vývoji nových potravin, bioproduktů, které jsou nutričně poměrně hodnotné a neobsahují žádné přídavné látky, uvedl doc. Mikulka.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down