22.09.2024 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hrachor černý získal prestižní ocenění

Společnost Oseva vývoj a výzkum, s. r. o., na letošní Zemi živitelce představila celou řadu odrůd vyšlechtěných na jejich pracovištích. Nejvíce zaujala odrůda hrachoru černého Zoro, která byla oceněna Zlatým klasem. Jde o vytrvalou nektarodárnou bylinu z čeledi bobovité s příznivým vlivem na půdu – je hlubokokořenící, navíc dokáže pomocí hlízkových bakterií fixovat vzdušný dusík. Výhodou je její nenáročnost na půdní i klimatické podmínky. Druhové jméno (černý) získala díky obsahu modrého barviva – celá rostlina za sucha černá, také květy sušením vždy zčernají.

Hlavní přednosti

Mezi hlavními přednostmi zmínil Ing. Radek Macháč, Ph.D., ředitel společnosti Oseva vývoj a výzkum, dlouhou dobu květu (i více než měsíc). Díky tomu je nová odrůda hrachoru velmi vhodná jako komponenta do květnatých luk, směsí pro opylovače i nektarodárných pásů trvalého charakteru. Délkou květu zajišťuje dlouhodobou výživu opylovačům jako organismům důležitým pro životní prostředí a celkově zvyšuje biodiverzitu krajiny. Hrachor má vyšší obsah dusíkatých látek, je tedy i vhodnou plodinou pro krmení zvířat, a to zejména v pastevních systémech. Lze tak podle Ing. Macháče efektivně skloubit výkrm masného skotu na pastvinách s vyšší druhovou diverzitou.

Více než deset let

Hrachor je vytrvalý, na semeno jej lze využívat i více než deset let. Množitelské porosty doporučuje Ing. Macháč vysévat na podzim, nejlépe do krycí plodiny. Pěstitele může vylekat pomalým vzcházením, po vzejití ale vytváří krásné zapojené porosty bez nutnosti herbicidní ochrany. „Pokud se v pozdějších letech zaplevelí, lze využít časně na jaře totální herbicid, kdy je hrachor v latentním stavu a herbicid mu neublíží,“ dodal Ing. Macháč. Chorobami ani škůdci zásadně netrpí, v době počátku zrání semen je ale doporučováno lepení lusků, popřípadě dvoufázová sklizeň. Zimu přežívá v podobě dormantního oddenku v podzemí, ze kterého na jaře obráží.

Osivo nové odrůdy Zoro je již k dispozici. Odrůda se komerčně využívá aktuálně jako součást dvou směsí – Regionální beskydská směs do sucha a Regionální beskydská směs mezofilní, které ve svém portfoliu nabízí firma Agrostis trávníky, s. r. o., Rousínov, i společnost Oseva vývoj a výzkum.*

Úvodní fotografie: Hrachor černý Zoro získal ocenění Zlatý klas na Zemi živitelce Foto Barbora Venclová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down