09.10.2024 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cukrová řepa – náměty k přemýšlení o budoucnosti

Cukrová řepa se v ročníku 2023 stala opět po čase královnou plodin. Pro zemědělce to byl těžký rok, vysoké náklady, nízké ceny, průměrné výnosy – zisk, podnikatelský důchod v zemědělství je odhadován jen zhruba na 8 miliard, asi 3200 Kč/ha. Cukrová řepa tristní výsledky vylepšovala, „řepařící“ podniky na tom byly mnohem lépe než průměr. Výnosy řepy sice byly zejména kvůli pozdnímu setí a kratší vegetační době lehce podprůměrné, po letech se však vyhoupla cena cukru a následně řepy.

Houpačka nahoru a dolů

Slízli jsme velkou kritiku za ceny cukru (myslíme si, že zcela neoprávněnou), za podíl na inflaci, ale po řadě hubených let to byla náplast, kterou odvětví nutně potřebovalo. Těšili jsme se, že by to mohlo nějakou dobu vydržet, ale neúprosná houpačka nahoru a dolů pokračuje. Letošní výsledky snad podrží dobrý výnos, ale ceny cukru aktuálně opět padají a budoucnost je zase velmi nejistá. Deset let je doba, kterou potřebujeme k objektivnímu hodnocení atraktivity této plodiny, kratší intervaly jsou ukvapené a zavádějící. V dnešním světě rychlých změn, rychlých hodnocení a rozhodování je to anachronismus, řepa však ten časový nadhled opravdu potřebuje (viz úvodní obrázek).

Mnoho vlivů

Houpačka, sinusovka atraktivity není úplně fatální. I v prostředí tohoto vlivu jsou tu faktory, které tu osu sinusovky směrují k růstu, ke stagnaci nebo dokonce k poklesu. Jsou to odrůdy zhmotňující pokrok ve šlechtění, (ne)zvládání environmentálních omezení, fytopatologických problémů, technický pokrok, adekvátní reakce na klimatické změny, politická podpora a ochrana pokřiveného trhu. Cukrová řepa není jen o zemědělství, je to propojení s cukrovary a s jejich problémy – to je hlavně ten volatilní trh cukru, emise, transport řepy, do budoucna energetika. Třtinové cukrovary využívají obnovitelnou energii, spalují bagasu (vyslazené zbytky stonků třtiny), a v energetice tak mají ohromný náskok. Jejich konkurenční výhody se v posledních desetiletích stíraly, nově však kvůli energetice skokově narostou.*

Cukrovou řepou se z mnoha úhlů pohledu zabývá v říjnovém vydání časopisu Úroda (10/2024) Ing. Jaromír Chochola, CSc., z Řepařského institutu, spol. s r. o., Semčice. Tyto a další informace se dočtete v článku tohoto autora.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down