02.10.2024 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkční a kvalitativní parametry hrachu v ekologickém zemědělství

Příspěvek doc. Ing. Petra Konvaliny, Ph.D., z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a dalšího kolektivu autorů zveřejněný v časopise Úroda (10/2024) se věnuje vlivu biologické ochrany rostlin na produkční a kvalitativní parametry hrachu setého v ekologickém zemědělství. Přesný maloparcelkový pokus byl založen na dvou lokalitách v letech 2022 a 2023, přičemž byly sledovány účinky ošetření osiva a postřiku rostlin prostředky na bázi bakterií mléčného kvašení a mykoparazitických hub. Byla použita odrůda hrachu setého Avatar, která patří k nejvyšším odrůdám a řadí se do skupiny semi-leafless (částečně úponková). Pokusy na obou lokalitách byly založeny jako maloparcelové polní pokusy na ekologicky certifikovaných pozemcích (s velikostí pokusných parcel 12 m2) ve třech opakováních a v devíti kombinacích.

Výsledky: biologickou ochranu rostlin lze doporučit

Na základě dvouletých pokusů lze doporučit používání biologické ochrany rostlin v ekologickém pěstování hrachu setého. Aplikace přípravků na osivo a list na bázi bakterií mléčného kvašení a mykoparazitické houby T. virens měla statisticky průkazný pozitivní vliv na výnos a počet lusků na rostlině. Patrný byl také zvýšený obsah bílkovin, který ale může být ovlivněn i dalšími faktory než pouze biologickým ošetřením, protože oproti neošetřené kontrole byly zaznamenané rozdíly malé. Pro zemědělskou praxi je proto vhodné zahrnout biologické přípravky do ochranných opatření, zejména v kombinaci s dalšími opatřeními na podporu konkurenceschopnosti rostlin proti plevelům, jako je zvýšení výsevku nebo optimálně prováděné vláčení porostů.

Podrobné informace k tomuto tématu se dočtete v říjnovém vydání časopisu Úroda (10/2024).*

Úvodní fotografie: Porost hrachu po vláčení Foto Giang Thi Nguyen

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down