27.08.2024 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové fungicidy i hybridy řepky

Společnost BASF spol. s r. o. letos přinesla na trh dvojici fungicidů: Daxur a Pictor Revy, uvedl na výstavě Naše pole zástupce společnosti Ing. Libor Svatoň. V sortimentu osiv řepky mají dvě novinky, hybridy Hermann a Cheeta.

Daxur je určený pro ošetření obilnin, registrovaný je do pšenice, ječmene žita a tritikale proti řadě listových chorob, u pšenice pak také proti stéblolamu. Firma ho podle Ing. Svatoně zamýšlela jako levné ošetření, které je dostupné pro každého. Přípravek má řadu dalších výhod – širokou registraci, minimální aplikační omezení a široké spektrum účinku. „Pro letošní rok, kdy zemědělci zápolí s ekonomickou situací, má velmi příznivou cenu. Podařilo se nám ho úspěšně uvést na trh, prodali jsme připravené zásoby a ještě jsme museli dovézt produkt ze zahraničí. Je vidět, že se zemědělství orientovali na levné přípravky,“ shrnul Ing. Svatoň. Přípravek kombinuje účinné látky mefentriflukonazol (marketingový název Revysol) starším kresoxim-methylem.
Příští rok firma uvede na trh přípravek Osiris Revy (mefentriflukonazol 50 g/l, prothiokonazol 100 g/l, registraci získal letos v únoru. Také tento přípravek je registrovaný do pšenice, ječmene žita a tritikale proti řadě listových chorob včetně rzí a braničnatek, u pšenice navíc do stéblolamu, ale také proti fuzariózám klasů. Ing. Svatoň konstatoval, že nahradí Osiris Pack. Výhodou bude širší a lepší registrace a žádné aplikační omezení.

Řepce letos počasí nepřálo

Druhým letos uvedeným fungicidem je novinkou je Pictor Revy, je určený pro ochranu řepky v době květu proti hlízence a dalším houbovým chorobám. Registraci má ale i do pšenice a slunečnice. „Jedná se zhruba po sedmnácti letech o obměnu našeho asi nejvíce prodávaného přípravku Pictor. Pictor Revy je jeho inovací, starší strobilurin dimoxystrobin nahrazen Revysolem. Zdá se, že jsme ho uvedli také dobře. Jeho zásoby se vyprodaly mnohem dříve než starší produkt, i když patří k tomu dražšímu, co se do řepky nabízí. Považujeme to za úspěch a je nám jasné, že značce lidé věří,“ konstatoval Ing. Svatoň. V příštím roce Pictor Revy již plně nahradí starý přípravek.
Ing. Svatoň soudí, že obchod s fungicidy do řepky letos trochu ovlivnil stav některých porostů, který byl v některých částech republiky velmi špatný. Ještě po zimě vypadaly relativně dobře, ale nejspíše následné vystřídání velmi teplého jara prudkým ochlazením a velký tlak škůdců způsobilo, že porosty byly před květem ve velmi špatném stavu. Zákazníci už podle něj nebyli ochotni investoval do dobrého fungicidu, ošetření vynechávali, nebo provedli to nejlevnější. Rostl například zájem o Belanty. Ing. Svatoň připomněl, že se plodina obtížně chrání proti škůdcům, ubývají účinné látky, a ty, co zůstaly, moc nefungují. Problémy způsobují blýskáček, krytonosec a dřepčík olejkový. Obtížné bylo vůbec načasovat fungicidní ochranu kvůli výrazným výkyvům počasí. Nastal velký tlak blýskáčka a řada podniků proti němu nestihla včas ošetřit, protože kvůli časnějšímu ošetření sezony nastal správný termín dříve, než byli pěstitelé zvyklí.

Pro různé intenzity pěstování

Společnost BASF má v sortimentu dva nové hybridy ozimé řepky. Hermann nese gen Rlm7 a je tolerantní vůči TuYV. Patří mezi rané až středně rané odrůdy, zdravotní stav je velmi dobrý. Je vysoce nadprůměrný ve výnosu oleje. Vyniká plasticitou, je vhodný do všech oblastí pěstování. Osvědčil se pro intenzivním způsob pěstování a je dobře adaptabilní i při bezorebné agrotechnice, uvádí společnost BASF.
Druhou novinkou je Cheeta. Také v tomto případě se jedná o hybrid s tolerancí vůči TuYV a genem Rlm7, má nižší vzrůst. Je raná, zdravotní stav je velmi dobrý, odolná je zejména vůči fómě. Výnos oleje je vysoce nadprůměrný. Odrůda se osvědčila při nižší intenzitě pěstování, má efektivní využití N. Vhodná je do všech oblastí pěstování a také pro bezorebné technologie, uvádí BASF.
Ing. Svatoň připomněl, že z jejich zavedených materiálů je nejstabilnější a nejvýkonnější Tuba. Dodal, že v porovnání Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského se výnosově vždy umísťovala na horních příčkách žebříčku. Odolnost vůči nádorovitosti kořenů brukvovitých pak nese Crossfit. Zároveň je tolerantní vůči TuYV a má gen Rlm7.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down