27.08.2024 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odrůdy i osvěta o dovozu rostlin

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský poskytoval na výstavě Naše pole široké spektrum informací. Nechyběla tradiční přehlídka materiálů zařazených do Seznamu doporučených odrůd nebo stánek s diagnostickými službami a poradenstvím. Návštěvníci se mohli dozvědět také o rizicích nekontrolovaného dovozu rostlin do EU.

Od května probíhá kampaň Evropského úřadu pro bezpečnost potravin s názvem #PlantHealth4Life. Účelem je zvýšení povědomí veřejnosti o problematice zdraví rostlin, upozornila Ing. Jiřina Bustová, vedoucí Oddělení řízení fytosanitárních rizik z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Jde o výzvu a osvětu veřejnosti, aby si z dovolené (především ze zemí mimo EU) nedovážela rostliny a podobný materiál. Spolu s nimi mohou totiž dovézt škodlivý organismus, který zatím na našem území není a mohl by se tu usídlit, rozšířit a škodit našim plodinám a naší krajině. „Když hovoříme o rostlinách nebo rostlinných produktech, máme na mysli živé rostliny, květiny, ovoce, zeleninu, semena, řízky, cibule a jakékoli další části rostlin, které mohou být potenciálně nositeli škůdců nebo chorob. Tyto produkty a rostliny se sice mohou zdát nezávadné, ale mohly by představovat významné riziko pro zdraví rostlin v EU,“ popisuje konkrétně webová stránka kampaně.

Významně škodily rzi

Tradičním lákadlem byly parcelky s materiály ze Seznamu doporučených odrůd, které byly bez fungicidního ošetření, takže bylo možné zhodnotit jejich odolnost vůči houbovým chorobám. Jak uvedla Ing. Klára Schrieblová (ÚKZÚZ), vyseli například 33 odrůd ozimé pšenice, dále jarní ječmen a ozimé tritikale. Každá odrůda byla vybavena popisem jejich předností i negativ.
Ing. Schrieblová uvedla, že v letošním roce poměrně hodně škodila rez plevová a a některé odrůdy postihla velmi silně. Infekční tlak byl podle ní ještě silnější než v minulém roce. Také rez pšeničná se v letošním roce projevila silněji než loni a zasáhla i odrůdy, které byly loni ještě prezentovány jako odolné. Kromě obilnin si návštěvníci mohli prohlédnout i zhruba 14 odrůd bramboru.

Poradenství v ochraně rostlin

Pěstitele letos hodně trápila bílá hniloba na česneku, což byl zřejmě důsledek podmínek na jaře, uvedla Ing. Iveta Svobodová (ÚKZÚZ), která se věnovala diagnostice. Dodala, že tato houbová choroba má odlišný projev od háďátka zhoubného, protože vytváří bílé mycelium, na kterém se tvoří sklerocia, připomínající maková zrníčka. Při napadení háďátkem zhoubným česnek zcela ztratí kořeny, je zničeno podpučí a rostlina začne uhnívat. Měli také hodně vzorků máku s výskytem plísně máku, jednalo se o jarní primární infekci. Jako každý rok se projevovala Monilinia na meruňkách a dalších peckovinách.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down