Nové okopaniny, jako jsou topinambur hlíznatý (Helianthus tuberosus L.) a jakon (Smallanthus sonchifolius L.), celkově představují skupinu polních plodin s vysokými produkčními schopnostmi biomasy, zvýšeným obsahem stravitelných dusíkatých a organických látek (cukr, škrob, inulin). Obsah sušiny je naopak nízký (10–30 %), což limituje jejich skladovatelnost.
V současnosti se propaguje konzumace přírodních funkčních potravin. Při konzumaci těchto potravin dochází ke zlepšení fyzického stavu a zároveň se snižuje riziko výskytu civilizačních onemocnění. K rostlinám, které mají nutričně-léčebné, probiotické a antioxidační vlastnosti řadíme slunečnici topinambur a jakon. Mají mnohostranné potravinářské využití a obsah inulinu v sušině se pohybuje v našich podmínkách od 45 do 50 %. Obě plodiny lze bez větších problémů pěstovat na území České republiky, a to i ve vyšších polohách (Vysočina). Celkové pěstování není náročné a během vegetace nevyžaduje žádné pesticidní ošetření. Přihnojení obou plodin dusíkatým minerálním hnojivem je žádoucí pro dosažení optimálních výnosů.
Technologie pěstování a skladování
Technologie pěstování netradičních okopaninje zčásti shodná s technologií pěstování brambor. Výsadbu topinamburu je třeba zahájit co nejdříve (březen–duben) při vhodných půdních a klimatických podmínkách. K sázení je možné využít sazečů brambor s nabíracím ústrojím vhodným pro tvarově nevyrovnané hlízy. Vzdálenost hlíz v řádku je 0,3–0,4 m při meziřádkové rozteči 0,75 m. Rostliny topinamburu nejsou v našich podmínkách napadány vážnými chorobami či škůdci, takže během vegetace již není třeba aplikace dalších pesticidů. Před sklizní na podzim je třeba nať posekat sklízecí řezačkou s možností využití jako objemné krmivo nebo do silážní hmoty a zbylé strniště rozbít ve výšce stonků 50–100 mm rozbíječem natě. Pokud nať zůstane na pozemku do jara, většinou pak postačí vymrznutou nať rozbít rozbíječem. Podzimní sklizeň hlíz je velmi obtížná a pracná, protože hlízy spolu s kořeny a ulpěnou půdou tvoří obtížně narušitelný celek, který projde celým sklízecím ústrojím sklízečů brambor. Jarní sklizeň je z pohledu mechanizace výhodnější. Přes zimní období dojde k narušení kompaktního celku kořenů, hlíz a půdy mrazem a práce bramborových sklízečů je mnohem spolehlivější a není nutné vynakládat další ruční práci. Vhodný termín jarní sklizně je dán povětrnostními a půdními podmínkami. Hlízy je třeba sklidit do doby, než začnou znovu klíčit (přibližně polovina dubna). Výsadba jakonu probíhá ze stonkových hlíz známých jako kaudexy. Ty mají nepravidelný tvar s očky na povrchu a představují rozmnožovací část rostliny. Výsadba může probíhat přímo z kaudexů do vyhřáté půdy nebo mohou být kaudexy předem vysazeny do semenáčků. Výsadba ze semenáčků může urychlit růst rostlin. Přímá výsadba probíhá ručně do předem připravených hrůbků v polovině května. Rostlinky nebo kaudexy vysazujeme s roztečí 40–45 cm. Jakon je rostlina, která pro svůj růst potřebuje dobré vláhové podmínky. Proto lze doporučit závlahu. Sklizeň jakonu probíhá v říjnu. Hlízy je nutné ihned vhodně uskladnit, jinak vzhledem k jejich vysokému podílu vody dojde k seschnutí.
Hlízy netradičních hlíznatých okopanin skladujeme nejlépe v chladících boxech, optimálně při teplotě 4 °C. Při skladování je nutné brát ohled na vlhkost vzduchu, která by se měla pohybovat kolem 40% vzdušné vlhkosti. Skladujeme buď volně ložené v přepravkách, nebo optimálně v písku. Dobu skladování lze prodloužit i o několik týdnů vakuovým systémem.*
Ing. Andrea Svobodová, Ph.D., Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.
Úvodní foto: Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus L.)
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!