30.07.2024 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hodnocení odolnosti k BYDV v roce 2024

V zemědělské praxi došlo v ročníku 2023/2024 k hospodářsky závažnému napadení obilnin virovými zakrslostmi (BYDV a WDV). Příčinou byly především vhodné podmínky pro přenos infekce na podzim 2023. K silným projevům infekce přispělo i vystavení napadených rostlin abiotickým stresům (mráz a sucho) v průběhu zimy a jara 2024. V důsledku napadení BYDV dochází k ucpávání cévních svazků a omezení celkového růstu. Rostliny oslabené infekcí jsou více náchylné k poškození abiotickými stresy a dochází u nich k rychlejšímu a silnějšímu nástupu symptomů.

Pokusy s pšenicí a ječmenem

Vliv abiotických stresů se projevil silnou intenzitou infekce i v pokusech ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v. v. i., (VÚRV), kde je hodnocena reakce odrůd pšenice a ječmene na umělou infekci virem žluté zakrslosti ječmene (BYDV). V ročníku 2023/2024 se potvrdilo (zatím na základě symptomů včetně redukce výšky vzhledem k neinfikované kontrole), že mezi zkoušenými odrůdami ozimé pšenice nejsou žádné, které by vynikaly vyšší odolností. Podařilo se však detekovat silně náchylné šlechtitelské materiály, jejichž pěstování je z hlediska infekce BYDV rizikové a šlechtitelé tuto informaci zohledňují. U ozimého ječmene, kde stále převažuje u většiny odrůd náchylnost až silná náchylnost, se potvrdila vyšší odolnost odrůd s genem Yd2. I mezi nositeli genu Yd2 však existují rozdíly v reakci na infekci. V současné době jsou nejlépe hodnocené odrůdy ozimého ječmene LG Zoro (registrace 2019) a Novira (registrace 2018). Pěstování těchto odrůd snižuje riziko napadení porostů a lze je doporučit zvláště pro časné výsevy v době vyšší letové aktivity mšic, které přenášejí BYDV. Hledání dalších zdrojů rezistence a zkoušení perspektivních novošlechtění stále probíhá ve spolupráci se šlechtitelskými firmami i s ÚKZÚZ. Informuje o tom Ing. Jana Chrpová, CSc., v aktualitách na webu Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down