21.06.2024 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Transgenní odrůdou proti háďátku

Nemasphere je genetická modifikace, která zaručuje odolnost vůči háďátku sójovému, významnému škůdci sóji v USA. V polovině června ji představila BASF Agricultural Solutions. Rostlina, která je modifikací vybavena, produkuje protein Cry14. Když ho háďátko pozře, narušuje příjem živin v jeho trávicím systému, což vede k úhynu.

Jak uvedla společnost BASF v tiskové zprávě, modifikace představuje nejvýznamnější průlomovou inovaci v oblasti ochrany proti háďátku sójovému (Heterodera glycines) za posledních 60 let. Škůdce je ve Spojených státech na prvním místě mezi patogeny, kteří snižují výnosy sóji. Nemasphere, který využívá zcela nový způsob účinku, bude kombinován s technologií Enlist E3 a bude k dispozici v celé řadě nejvýkonnějších a nejvýnosnějších odrůd osiva sóji, což zemědělcům umožní bezkonkurenční odolnost vůči háďátku bez snížení výnosového potenciálu, uvádí tisková zpráva. Sója vybavená modifikací Enlist E3 je tolerantní vůči trojici herbicidních účinných látek: 2,4-D cholin, glyfosát a glufosinát. Ochranná známka je společně vyvinuta a vlastněna společnostmi Corteva Agriscience a M. S. Technologies, L. L. C.

Zavedená odolnost klesá

Společnost BASF v tiskové zprávě uvádí, že háďátka jsou hlavní příčinou výnosových ztrát sóji ve Spojených státech; podle odhadů stojí pěstitele ročně 1,5 miliardy dolarů. Problém ještě zhoršuje skutečnost, že účinnost původních znaků odolnosti vůči patogenu výrazně klesá. BASF připomíná, že je první společností, která vyvinula transgenní znak pro kontrolu háďátka sójového. Pro zajištění dlouhodobé trvanlivosti modifikace Nemasphere a kontroly háďátek obecně společnost BASF podle svého vyjádření úzce spolupracuje s výzkumnými pracovníky a regulačními orgány.

Další podrobnosti přinese týdeník Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down