30.05.2024 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aktuální informace ke stavu porostů řepky

Srážky v posledních týdnech podpořily růst a vývoj porostů řepky i obilnin. Vývoj řepek se pohybuje v rozmezí od BBCH 69–77. V oblastech, kde došlo k silnějším škodám následkem mrazového poškození, porosty podrůstají a představují tak komplikaci pro budoucí sklizeň. Hojné srážky zvýšily infekční tlak hlízenky a fomového černání stonků řepky. Letošní porosty jsou silně poškozeny stonkovými krytonosci a dřepčíkem olejkovým, jehož dospělci nové generace se v současnosti hromadně líhnou. Informuje o tom Rostlinolékařský portál Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Choroby a škůdci

Srážky v minulých týdnech podpořily bujný růst všech plodin, včetně řepky. V porostech je možné stále detekovat dospělce krytonosce šešulového a bejlomorky kapustové, kteří kladou do vyvíjejících se šešulí. Intenzita výskytu je po deštích pod prahem škodlivosti. V porostech se lokálně objevují již příznaky bílé hniloby řepky (primární infekce).

Významnější je výskyt fomového černání stonků řepky, které souvisí s jarním napadením stonkovými krytonosci a larvami dřepčíka olejkového. Data z monitoringu ÚKZÚZ potvrzují násobně vyšší napadení porostů v porovnání s roky předchozími. Průměrné hodnoty se pohybují okolo 47 %.

Aktuální situaci výskytu monitorovaných chorob a škůdců v řepce olejce lze sledovat v Mapách výskytu.

Úvodní fotografie: Bejlomorka kapustová Foto J. Patočková, ÚKZÚZ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down