31.05.2024 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zavíječ kukuřičný – prognóza výskytu jedinců dvougenerační populace

V průběhu 21. týdne byla na celé řadě lokalit nejteplejších okresů Moravy dosažena suma efektivních teplot, která signalizuje počátek nebo i vrchol letu dvougenerační populace zavíječe kukuřičného, v nejteplejších oblastech byla dosažena hodnota pro signalizaci ošetření. První výskyt imag zavíječe kukuřičného ve světelných lapačích na Moravě byl potvrzen v 21. týdnu na Znojemsku a Uherskohradišťsku. Informuje o tom Rostlinolékařský portál Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Termín ošetření

Termín signalizace ošetření proti bivoltinní populaci zavíječe kukuřičného založený na biologické ochraně (vosička Trichogamma) by měl v nejjižněji položených okresech Moravy proběhnout v nejbližším možném termínu. S chemickým ošetřením směřovaným proti líhnoucím se housenkám je možné počkat zhruba do poloviny měsíce června, informuje zpráva RL portálu.

První výskyty zavíječe kukuřičného byly ve světelných lapačích na Moravě zaznamenány v 21. týdnu. Výskyt jedinců monovoltinní populace se očekává v následujících dvou týdnech, signalizace ošetření by tak mohla připadnout na druhou polovinu června.

V roce 2023 byl mezi modely sum efektivních teplot zahrnut i model pro bivoltinní populaci zavíječe kukuřičného. Ta se zobrazuje v nejteplejších oblastech Moravy s pravděpodobným výskytem této populace. V rámci aktualizace sum byl upraven model i pro monovoltinní populaci (většina populací v ČR), včetně doporučení pro ošetření, které by mělo být směřováno nejlépe mezi prvním výskytem a vrcholem náletu.

Možnosti ochrany

Jak uvádí zpráva, proti líhnoucím se larvám a částečně i proti dospělcům se využívají přípravky s kontaktním účinkem ze skupiny pyretroidů. Optimální dobou pro aplikaci je sedm až deset dnů po zaznamenaném vrcholu náletu motýlů. V případě kukuřice se úspěšně etabluje i nechemický způsob ochrany a tím je aplikace parazitické vosičky Trichogramma. Zde je doporučena dvojí aplikace s odstupem zhruba deseti dní.

Aktuální situaci výskytu ŠO kukuřice je možné sledovat v ⁠Mapách výskytu. Suma efektivních teplot pro výskyt a signalizaci ošetření proti monovoltinní a bivoltinní populaci zavíječe kukuřičného je dostupná v záložce ⁠Prognóza.

Úvodní fotografie: Je třeba zvážit ochranu proti zavíječi kukuřičnému zdroj ÚKZÚZ

Mapa prognózy výskytu zavíječe kukuřičného ke dni 29. 5. 2024 Zdroj RL portál

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down