Teplá zima způsobila urychlení růstu a vývoje rostlin řepek téměř o tři až čtyři týdny. Už během dubna se většina porostů řepek dostala do fáze kvetení, která je nejcitlivější k mrazům. A právě v tu dobu, od 18. do 26. dubna 2024, se postupně vyskytovaly ranní mrazíky v jednotlivých regionech ČR. Podle ČHMÚ byly v některých oblastech pěstování řepek minimální teploty vzduchu do –5 až –7 °C. Po několika dnech bylo možno pozorovat první známky poškození jednotlivých rostlin řepek.
Nejcitlivější rozvinuté květy a nejmladší šešule řepky
Nejcitlivější k mrazu byly rozvinuté květy a tvořící se nejmladší šešule řepky. Naopak odolnost k mrazu narostlých šešulí byla větší. Mrazem poškozené květy vybledly, nejmladší šešule zežloutly a postupně odpadaly. Většinou se zachovaly květní pupeny a starší šešule. Po týdnu tak bylo možné rozeznat rozvíjející se květy ve vrcholech květenství a později i růst spodních šešulí. Po dvou týdnech byla dobře viditelná část, kde došlo k zmrznutí a opadu poškozených částí květenství, a naopak růst šešulí nad touto částí a pod ní. Vzhledem k délce kvetení řepek 20 až 30 dnů a jejich silné kompenzační schopnosti začaly postupně kvést vedlejší větve, někde se objevovaly i nové větvě s květy. Byly vidět i zmrzlé části větví řepek, z nichž některé postupně obnovily růst při zachování pokroucených starších částí větví. Každopádně v částech květenství zasažených mrazem budou šešule se semeny chybět. Odhadujeme okolo 10 až 20 % poškozených šešulí u porostů zasažených mrazem, které jsme hodnotili. Je třeba sledovat i vývoj semen v jednotlivých patrech šešulí, scvrklá a zahnědlá drobná semena se obvykle dále nevyvíjejí. Zhoršení stavu mrazem poškozených řepek nastává po delším výskytu sucha.
Rozsah poškození
Rozsah poškození rostlin řepek závisel nejen na fázi vývoje květenství, ale rovněž na poloze pozemku a proudění vzduchu. Více poškozené byly řepky v nižších částech pozemku, na okrajích porostů či v pásech, kde stékal a hromadil se studený vzduch. V rámci jednoho honu je možné pozorovat lokality s různým stupněm poškození rostlin.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!