Sumy efektivních teplot a vývoj meziplodin v podzimním období
Rychlost vývoje druhů meziplodin vysévaných po sklizni hlavní plodiny závisí na termínu výsevu a povětrnostních podmínkách, zvláště na teplotě a dostatku vláhy v průběhu růstu.
V příspěvku v časopise Úroda (6/2024) analyzuje Ing. Jan Haberle, CSc., z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., s kolektivem autorů sumu efektivních teplot na území ČR z hlediska přechodu do fáze kvetení u hořčice a pohanky. Analýza probíhá na základě termínu setí, požadavků na délku doby růstu a zachování porostu.
Sumy teplot pro dosažení kvetení
Průměrná suma teplot při výsevu 6. září a délce trvání porostu nejméně osm týdnů umožňuje dosáhnout kvetení u pohanky na většině území ČR, u hořčice pouze v teplejších oblastech (klimatický region VT až T3). Setí až 20. září umožňuje u pohanky kvetení jen v nejteplejších oblastech (VT a T1). Mapy sumy teplot v nadprůměrně teplém podzimu 2018 (mapy) naznačují posun oblastí, kde budou v blízké budoucnosti vhodné podmínky pro dosažení kvetení, do vyšších poloh, uvádějí autoři článku.
Závěry
Jak v závěru informují, agrotechnika meziplodin a management posklizňových zbytků bude muset více zvažovat cíle pěstování – očekávané přínosy a rizika, s ohledem na klimatické podmínky lokality a aktuální počasí, zásobu vody a obsah reziduálního N po hlavní plodině při respektování administrativních požadavků a omezení. Výpočet sumy efektivních teplot za delší období poskytuje možnost odhadnout vývoj jednotlivých druhů při odlišném termínu setí, zvláště z hlediska biodiverzity důležitý nástup kvetení. S pomocí dalších (mikro)klimatických údajů, jako je výskyt časných přízemních mrazů, lze odhadnout konkurenční vztahy druhů meziplodin s odlišnou rychlostí vývoje a intenzitou růstu ve směsích s dopady na biomasu, odčerpání reziduálního dusíku, tvorbu mulče nebo vyčerpání zásoby půdní vláhy v kořenové zóně. Nevyhnutelná ročníková variabilita srážek a teplot určuje pravděpodobnost určitého průběhu počasí v dané lokalitě. Na stránkách ČHMÚ (www.chmi.cz; sekce Historická data – Počasí – Denní data – Denní data dle zákona 123/1998 Sb.) jsou meteorologické údaje za posledních 20–60 let pro několik stovek stanic v celé ČR, na jejichž základě lze tuto pravděpodobnost odhadnout. Nenahraditelná jsou vlastní data z konkrétní lokality, která lze dnes snadno získat pomocí automatických meteostanic. Variabilita ročníkových a místních podmínek, spolu s dopady klimatické změny, také vede k potřebě ověřování účelnosti některých administrativních podmínek a omezení při pěstování meziplodin.
Podrobné informace k tématu přinese červnové vydání časopisu Úroda (6/2024).*
Sumy efektivních teplot za období od 20. 8., 6. 9. a 20. 9. do nejčasnějšího možného termínu zrušení porostu v roce 2018
Délka růstu hořčice a doba načítání efektivních teplot
Délka růstu hořčice a doba načítání efektivních teplot
Období
Výsev
Zrušení porostu
Délka trvání růstu a načítání efektivních teplot
Běžný termín výsevu a nejčasnější termín zrušení porostu
20. 8.
1. 11.
11 týdnů
Termín výsevu pro zrušení porostu 1. 11. při nejkratší době růstu
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!