První česká odrůda jarní pšenice tvrdé získala registraci. Jak informuje zpráva Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i. (VÚRV), Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně rozhodl, že odrůda RU-JH-2022 ze šlechtění Ing. Jiřího Hermutha se registruje pod názvem Ruzydur.
Na chleba i těstoviny
Jedná se o velmi ranou odrůdu s délkou rostlin zhruba 70 cm, která je středně odolná k padlí pšenice na listu, nadprůměrně odolná ke komplexu listových skvrnitostí, s velmi dobrou odolností k hnědé rzivosti pšenice a žluté rzivosti pšenice. Zrno je velmi velké, vykazuje vysokou objemovou hmotnost (nad 800 g/l), vysoký obsah bílkovin (15–16 % v suš.) i dobrý podíl sklovitosti zrna. Dále vykazuje nízkou, ale v rámci kategorie pšenice tvrdé standardní úroveň Zelenyho sedimentace, uvádí zpráva VÚRV. Tato odrůda je již v současné době využívána při pečení chleba pekárnou Praktika, se kterou má VÚRV podepsané vzájemné memorandum o spolupráci. Velký potenciál této odrůdy bude také při výrobě těstovin.
Úvodní fotografie: První česká odrůda jarní pšenice tvrdé Ruzydur Zdroj VÚRV