08.12.2023 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Studie řešení větrné eroze přispěje k ochraně území

Státní pozemkový úřad (SPÚ) nechal zpracovat studii týkající se větrné eroze na území v okolí dálnice D2 z Bratislavy do Brna sužovaném na jaře a na podzim prachovými bouřemi. Prachové bouře omezují život občanů v obcích, ale i na dálnicích. Informuje o tom tisková zpráva SPÚ.

Potřeba větrolamů jako účinného řešení

Výskyt větrné eroze bývá na našem území zaznamenán převážně v suchých a teplých oblastech, intenzivně obhospodařovaných a převážně rovinatých. Takovým územím je i oblast jihovýchodní Moravy, která byla v roce 2021 zasažena silným tornádem. „V reakci na proběhlé události a dopady zadal Státní pozemkový úřad téměř okamžitě zpracování Studie řešení větrné eroze na vybraných územích okresů Břeclav a Hodonín,“ uvedl ústřední ředitel SPÚ Martin Vrba. Studii zpracoval Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v. v. i., (VÚMOP). Výsledky této studie poukázaly na zranitelnost řešeného území a potvrdily potřebu řešení větrolamů jako účinného opatření proti větrné erozi, a to i ve vazbě na proces pozemkových úprav, uvádí tisková zpráva.

Jak dále informuje, SPÚ v rámci procesu pozemkových úprav (PÚ) a plánu společných zařízení navrhuje a realizuje řadu krajinných prvků včetně větrolamů. A právě z uskutečněných aktivit vyplynulo, že realizace větrolamů je napříč stakeholdery považována za účinné, efektivní a současně jednoduše proveditelné řešení. Projekty výsadeb větrolamů navazují na komplexní pozemkové úpravy (KoPÚ), které prokázaly potřebu řešení protierozní ochrany. Projekty se opírají o společný zájem obcí aktivně posílit jejich ochranu před vznikem větrné eroze, snížit prašnost v obci a posílit funkčnost vybraných součástí ÚSES obnovou ekosystémů a následnou péčí rozvíjet jejich funkčnost.

Zahájení pozemkových úprav

Studie je a bude podkladem pro zpracování či změnu plánu společných zařízení v rámci příslušných komplexních/jednoduchých pozemkových úprav. Právě na základě výsledků studie a veřejných projednání byly již zahájeny PÚ v k. ú. Týnec na Moravě a budou zahájeny komplexní pozemkové úpravy v k. ú. Moravská Nová Ves a v k. ú. Hrušky. Právě tyto dvě obce byly ničivým tornádem v roce 2021 nejvíc postiženy, dodává tisková zpráva.

Úvodní fotografie: Větrná eroze Zdroj SPÚ*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down