Unikátní výzkumný projekt se zapojil do ozelenění města

Unikátní čtyřletý výzkumný projekt Genofondy pro města a krajinu vstoupil do své závěrečné fáze. Tento týden proběhlo zatravnění tramvajových svršků na lokalitě Vlastina. Na tomto projektu, financovaném Technologickou agenturou České republiky (TA ČR) a Ministerstvem životního prostředí ČR v rámci Programu Prostředí pro život, se podílí pět řešitelských pracovišť: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Oseva vývoj a výzkum, s. r. o., Zubří, Zemědělský výzkum, spol. s r. o., Troubsko, Seed Service, s. r. o., a Dopravní podnik hlavního města Prahy, a. s.

Lokalita Vlastina

Položení travních koberců optimalizovaných směsí pro slunnou a stinnou variantu na lokalitě Vlastina je finálním výsledkem projektu TA ČR. „Instalovali jsme směsné koberce vytvořené z komponent, které byly testovány v předešlých čtyřech letech v laboratorních i reálných podmínkách tramvajové trati. Na základě výsledků byly vybrány komponenty, z nichž byly předpěstovány na pracovišti Oseva vývoj a výzkum v Zubří koberce, které jsou v těchto dnech instalovány na lokalitě Vlastina, kde je budována nová tramvajová trať,“ uvedla přímo při realizaci Ing. Petra Hlásná Čepková, Ph.D., z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Výběr materiálů

Výběr materiálů byl proveden z národní kolekce genetických zdrojů trav, jetelovin a lučních dvouděložných rostlin v Genové bance a dále byly vyhledány vhodné odrůdy od dalších donorů a firem. Projekt je zaměřen na maximální využití domácího genofondu, zejména ze sběrů v České republice, aby se minimalizovalo zavlékání cizího genofondu. Celkem bylo vybráno 51 genotypů trav (z toho 21 odrůd a 31 genotypů planého původu), 13 odrůd jetelovin a 30 druhů bylin získaných od dalších donorů.

Na základě získaných výsledků byly sestaveny dvě finální směsi pro slunnou a stinnou variantu. Směs pro slunnou variantu obsahuje 41 % travin, 41 % bylin a 18 % jetelovin. Směs pro stinnou variantu obsahuje téměř stejnou skladbu jednotlivých skupin rostlin (42 % travin, 42 % bylin a 16 % jetelovin).

Více informací se dočtete v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down