V České republice se každoročně vyprodukuje nejvíce potravinářského máku na světě. Domácí spotřeba se dlouhodobě pohybuje nad čtyřmi stovkami gramů makového semene na jednoho obyvatele za rok. V současnosti se u nás roční spotřeba sice zvýšila na přibližně 470 g na obyvatele ČR, ale i tak nám postačuje jen malá část produkce a většina u nás vyprodukovaného máku směřuje na vývoz.
Ke zvýšení spotřeby máku napomohla větší propagace díky Spolku Český modrý mák, z. s., a také udělení známek kvality. Mák se řadí mezi velmi zdravé potraviny díky vysokému obsahu vápníku i dalších prospěšných prvků včetně hořčíku.
Roční domácí spotřebu pokryje úroda máku z přibližně šesti tisíc hektarů. Jak už bylo uvedeno, většina u nás vypěstovaného makového semene, tedy přibližně 85 procent, jde na vývoz. Mezi největší odběratele českého modrého máku se dlouhodobě řadí Rusko, Rakousko, Polsko, Slovensko a Německo.
Loni v České republice došlo ke značnému snížení plochy pěstování máku. Zatímco v roce 2021 u nás maková pole zaujímala výměru téměř 44 tisíce hektarů, loni jen o něco více než 26 tisíc hektarů a letos došlo k dalšímu poklesu.
Kritéria pro kvalitu
Kvalitu makového semene určuje česká cechovní norma pro český modrý mák č. 2019-01-14-0415. Uvádí se, že celkový obsah morfinanových alkaloidů, morfinu a kodeinu, na semeni máku může dosahovat maximálně dvacet miligramů na kilogram
máku.
Nařízení Komise EU 2021/1323 z roku 2021 stanovuje povolený obsah kadmia v makovém semeni na 1,2 mg/kg. Další nařízení Komise 2021/2142 určuje maximální limit opiových alkaloidů na semenech 20 mg/kg. Nadto se obsah morfinu a kodeinu přepočítává v poměru 1 : 5.
Zeměpisné označení a norma
Ochranu pro náš vysoce kvalitní mák představuje chráněné zeměpisné označení (CHZO) Český modrý mák. Jedním z cílů zavedení CHZO Český modrý mák bylo omezení dovozů nekvalitního máku, odpadu z farmaceutické výroby.
Pěstitelé a producenti máku také mohou využít registraci výrobků pod Českou cechovní normu. V současné době jsou v souvislosti s mákem zaregistrovány tři, a to Modrý mák, Modrý mák mletý a Bělosemenný mák. V současnosti bohužel normy využívá jen málo producentů máku.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!