12.10.2023 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak se dříve pěstovala a využívala cukrová řepa – 2. díl

Druhý díl článku (Úroda 10/2023) Ing. Antonína Mušky přináší další historické putování za poznáním pěstování cukrové řepy. Úvodní díl zasvětil čtenáře do základní charakteristiky cukrové řepy a v neposlední řadě i prvních požadavků cukrovky na její pěstování.

Výnos i cukernatost

Jak informuje autor článku, již koncem 19. století se uvádělo, že „odrůd cukrovky jest veliké množství“, přičemž se vzájemně liší jak tvarem kořene i košťálu, tak i zbarvením kořene, dužnin i chrástu; dále cukernatostí a výnosností. Důležité je zdůraznit, že „ne ve všech poměrech daří se všem odrůdám stejně, naopak téměř každá krajina má odrůdy své, které nejlépe rolníka i cukrovarníka uspokojují“. I proto „jest znalost odrůd věcí velmi důležitou a pěstitel, nedbající toho setká se často se škodou“. Pěstiteli-rolníkovi samozřejmě „musí záležeti“ nejen na tom, aby na určité ploše vypěstoval co možná největší množství, ale podstatné je hledět i na cukernatost, která by měla být logicky co nejvyšší. Také proto je následující věta velmi pravdivá: „Vším způsobem pak o to dbáti má, aby cukrovka hodnotou cukrovarníku aspoň dostačila“.

Více informací přináší časopis Úroda (10/2023) v říjnovém tématu Luskoviny a okopaniny.*

Úvodní fotografie: Příklady odrůd cukrové řepy: Slezská, Imperialka a Moravská (zleva) Zdroj BAUER, F., 1896: Nauka o pěstování rostlin hospodářských. V Praze, Nakladatelství J. Otto, 295 s.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down