06.09.2023 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na festivalu v Brně se představí pět ústavů Akademie věd

Na třídenním Festivalu vědy & techniky, který začíná 8. září v areálu brněnského Výstaviště, se představí vědci a vědkyně brněnských pracovišť Akademie věd – Archeologického ústavu, Biofyzikálního ústavu, Botanického ústavu, Ústavu fyziky materiálů a Ústavu přístrojové techniky. Informuje o tom tisková zpráva Akademie věd.

Archeologický ústav AV ČR, Brno

Jak mohlo vypadat obydlí skupiny pravěkých lovců, kteří žili na území dnešního Mohelna v době, kdy kontinentální ledovec dosahoval až do poloviny dnešního Polska, ukážou badatelé a badatelky Archeologického ústavu AV ČR, Brno. Kamenné nástroje a zbraně nalezené na lokalitě Mohelno-Plevovce návštěvníci spatří v originálech i rekonstrukcích.

Biofyzikální ústav AV ČR

Proč je DNA dvoušroubovice? A proč je její struktura důležitá? K čemu slouží chromozomy a jakými technikami je možné je pozorovat? Můžeme přepisovat genomy rostlin, živočichů nebo dokonce i člověka? Odpovědi na tyto otázky, ale i další informace se dozví zájemci ve stánku Biofyzikálního ústavu AV ČR.

Botanický ústav AV ČR

Vědci a vědkyně Botanického ústav AV ČR si připravili téma péče o kvalitu vody v souladu s přírodou. Dospělí i dětští příchozí se dozví, jaká přírodě blízká opatření lze využít, aby byla kvalita vody v jezírkách, rybníčcích a jiných biotopech vyhovující, anebo jak udržovat vodu čistou. Vysvětlí rovněž, jak zpevnit břehy, aby se zachovala funkční a estetická hodnota místa, a mnoho dalšího.

Ústav fyziky materiálů AV ČR

Na praktických experimentech je založena expozice Ústavu fyziky materiálů AV ČR. Návštěvníci si například vyzkouší, jakou sílu potřebují k přetržení ocelového drátu a mnohé další.

Ústav přístrojové techniky AV ČR

V průběhu tří festivalových dnů představí vědci a vědkyně svůj výzkum zábavnou formou, včetně ukázek na téma Základy kryogeniky aneb pokusy, při kterých mrazí!, dalším tématem budou lasery, návštěvníci se také mohou proměnit ve vědce a zábavnou formou si osvojit základy chemie či fyziky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down