Sto padesát let sóji a počátky jejího pěstování u nás
Rok 1873 je právem považován za počátek historie pěstování sóji ve střední Evropě. Osobou, která je se zaváděním této nové plodiny neodmyslitelně spojená, je Friedrich Haberlandt, který v uvedeném roce získal osivo sóji pro své následné pokusy a položil tím základ k jejímu pěstování i na území dnešní České republiky.
Sója byla domestikována již před devíti tisíci lety na území dnešní Číny, a právě v Číně, Japonsku, Koreji a okolních oblastech s vhodným klimatem se sója stala jednou z nejvýznamnějších plodin. Do ostatních částí světa se ale historicky nerozšířila a jako rostlina nebyla v Evropě dlouho známá. Jako první se začaly dovážet sójové výrobky, především omáčky, které byly považovány za luxusní zboží. Vlastní sója – rostlina – byla od 18. století občas pěstována jako zajímavost v botanických zahradách. V průběhu 19. století probíhaly pokusy o její pěstování ve Francii a v Německu (Hohenheim), ty však nebyly úspěšné. To vše měl změnit vídeňský profesor původem z dnešního Slovenska.
Výzkum zaměřený na sóju
První díl ze série článků Ing. Josefa Holce, Ph.D., z České zemědělské univerzity v Praze zveřejněného v časopise Úroda (9/2023) zdůrazňuje osobnost Friedricha Haberlandta (1826–1878), rodáka z Bratislavy (tehdejší Prešpurk). Vystudoval zemědělství v Mosonmagyarováru (Altenburg, Uherské Staré Hrady), kde následně působil i jako asistent a profesor. Zabýval se zemědělskou botanikou se zaměřením na plodiny a plevele. V roce 1872 mu bylo nabídnuto místo profesora agronomie a aplikované botaniky na nově vzniklé vídeňské zemědělské univerzitě (k. k. Hochschule für Bodenkultur, dnešní BOKU). Zde se zaměřil především na studium klíčení plodin, podporoval výměnu osiva, zabýval se i pedologií. Poslední roky před svou předčasnou smrtí věnoval výzkumu sóji, jejímu šlechtění a podpoře jejího pěstování na území nejen tehdejšího Rakouska-Uherska, ale i okolních zemí (především v Německu). Mimo jiné předpokládal, že „soja bude v chatrčích chudých lidí hráti důležitou roli, že bude pro brambory znamenati víc než sůl, protože dodá svým tukem omastek, proteinem sílu“.
Více informací se dočtete v časopisu Úroda (9/2023).*
Úvodní fotografie: Dobová ilustrace rostliny sóji (archiv autora)
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!