17.02.2023 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na desátého února připadá světový den luštěnin

Světový den luštěnin se pravidelně slaví 10. února a při té příležitosti Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zdůraznila význam luštěnin, jako jsou fazole, čočka, hrách a cizrna ve zvyšování odolnosti zemědělských systémů a zlepšení výživy díky jejich nízké spotřebě vody, odolnosti vůči suchu a klimatické změně a díky jejich dobré výživové hodnotě. Informuje o tom tisková zpráva Ministerstva zemědělství.

Letošní světový den je věnován tématu „Luštěniny pro udržitelnou budoucnost“ se zaměřením na globální produkci luštěnin a na jejich potenciál při zajišťování odolnosti regionálních a celosvětových dodavatelských řetězců, zajištění přístupu k výživným potravinám a přispění k udržitelnému využívání přírodních zdrojů.

Podle generálního ředitele FAO luštěniny přispívají k transformaci zemědělsko-potravinářských systémů a mohou pomoci řešit četné globální krize. Dále pomáhají zlepšovat zdraví půdy, biologickou rozmanitost a jsou zásadní součástí systémů střídání plodin.

Luštěniny napomáhají úrodnosti půdy díky své schopnosti vázat vzdušný dusík, snižují potřebu syntetických hnojiv a zároveň bojují proti účinkům klimatických šoků, jako jsou sucha nebo přívalové deště. Pěstování luštěnin vytváří ekonomické příležitosti pro drobné zemědělce, protože obvykle poskytuje vyšší marže pro producenta než obiloviny. Pokud se navíc v zemědělských systémech pěstují obiloviny hned po luštěninách, mohou dosáhnout o 1,5 tuny vyššího výnosu na hektar než v monokulturních systémech. Luštěniny jsou zajímavé také z nutričního hlediska, protože mají vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny. FAO zdůrazňuje, že luštěniny jsou cenově dostupnou potravinou s vysokým obsahem živin, kterou lze dlouhodobě skladovat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down