Pestré zastoupení plodin v osevním postupu je jedním z předpokladů trvale udržitelného zemědělství. Pro inspiraci můžeme nahlédnout i pod ruce výzkumných pracovníků na různých výzkumných pracovištích v České republice. Nalezneme zde nepřeberné množství odrůd plodin, jejichž názvy jsme již zapomněli, nebo o nich nikdy neslyšeli. Inspirací pro šlechtění nových odrůd s cílenými vlastnostmi je i Genová banka, jejíž semenné sbírky jsou jedny z nejrozsáhlejších v Evropě.
Nižší náročnost na pesticidní ošetření vyžadují například české odrůdy „archaických typů pšenic“ pro potravinářské využití, mezi nimi špalda (Rubiota), dvouzrnka (Rudico a Tapiruz) či jednozrnka (Rumona) vyšlechtěné ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v. v. i., v Praze-Ruzyni v posledních dvou dekádách. Odrůdy mají také zajímavé nutriční vlastnosti. Na tomto pracovišti se rodí celá řada dalších odrůd, například béru nebo čiroku, které jsou opět šetrné k životnímu prostředí. Nejnovější poznatky u čiroku Ruzrok hovoří o tom, že disponuje silným fytosanitárním účinkem a vedle využití na semeno se mu otevírají obzory i jako meziplodině s fumigačním efektem. Existuje celá řada plodin (odrůd), které nevyžadují chemické ošetření. Příkladem je i nová odrůda pohanky Rose vyšlechtěné ve společnosti Oseva vývoj a výzkum, s. r. o. Vzhledem k vyšší odolnosti vůči chladu dokáže dozrát i jako meziplodina. Mezi nové pícniny a meziplodiny patří též odrůda slézu přeslenitého Holina z dílny Zemědělského výzkumu, spol. s r. o., Troubsko, poskytující rozšíření portfolia pro pěstitele v rámci agroenvironmentálních opatření a zajišťující zelený kryt jiných než brukvovitých druhů. Z tohoto pracoviště pochází i světlice barvířské Ara, moderní a perspektivní jednoletá olejnina vhodná do aridních oblastí.
Velmi zajímavý je také len, který je plodinou doběrnou a ekonomickou na vstupy. Ve společnosti AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby, s. r. o., Šumperk, se jeho šlechtěním zabývají dlouhodobě (jedna z novějších odrůd Astella je první českou odrůdou zařazenou do vysokolinolenových lnů), podobně jako další se zajímavých plodin, kterou je kmín. Pro rozšíření druhové pestrosti můžeme nahlédnout i do Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s. r. o., kde se zabývají vedle brambor i netradičními okopaninami, jako jsou slunečnice topinambur, jakon, povijnice batátová, melok hlíznatý či šťavel hlíznatý. Chemické ošetření během vegetace u těchto plodin není nutné, podle zkušeností tyto plodiny nejsou zatíženy chorobami ani škůdci.
A takto bychom mohli pokračovat dále. Výzkumných aktivit v České republice probíhá opravdu mnoho, šlechtění nových odrůd naplňujících filosofii trvalé udržitelnosti nevyjímaje.
Mnohé další informace se formou článků, rozhovorů i naučných videí dozvíte na novém webu zaměřeném na trvale udržitelné zemědělství.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!