Trávy na semeno se pěstují v českých zemích více než sto let. Toto pozoruhodné odvětví s dosahem do zemědělské i nezemědělské činnosti prošlo zajímavým vývojem. Od obdivovaných políček trojštětu žlutavého na polích Karla Holého v jižních Čechách na počátku dvacátého století přes rožnovskou éru let třicátých a čtyřicátých, kdy Ladislav Brada a Josef Demela za pomoci valašských rolníků rozšířili „travičky“ na 5000 hektarů a Československo se stalo uznávaným vývozcem širokého sortimentu travních semen. Po překonání deprese let padesátých a šedesátých minulého století se travinářství opět nadechlo a ve zcela nových podmínkách se stalo sice nevelkým, ale přínosným odvětvím rostlinné produkce.
Jaký je současný stav, problémy i perspektivy pěstování trav na semeno u nás přiblížil v článku v časopise Úroda doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc., ze Spolku pěstitelů travních a jetelových semen, Zubří. K přednostem našeho travinářství podle něj patří nesporně široké spektrum pěstovaných druhů, které se pohybuje kolem dvaceti a je světovou raritou. Právě tato pestrost (mimo dobré kvality) je jedním z důvodů zájmu o naše travní semena. Svědčí o tom údaje Českého statistického úřadu z posledních let, podle kterých převažuje výrazně export našich semen trav nad importem. Naši pěstitelé mají k dispozici dostatek vhodných odrůd všech travních druhů, nejen našich, zapsaných ve Státní odrůdové knize, ale i registrovaných v Evropském katalogu.
V současnosti se u nás pěstuje více než dvě stovky odrůd trav. Bohužel, ne vždy je odrůda s největší pěstební plochou nejvýnosnější, jak ukazuje dlouhodobé šetření. Testy semenářské výkonnosti se již leta v ÚKZÚZ neprovádějí, chybí tedy srovnání tohoto parametru a výběr odrůdy závisí pouze na pěstiteli. Řada našich odrůd trav, především jílků, je na vysoké úrovni – jak po stránce pícninářské, tak semenářské. O odrůdách mezirodových kříženců, Festulolií, lze dokonce hovořit jako o světové špičce. K pozitivním rysům českého travního semenářství lze také počítat skutečnost, že trávy jsou pěstovány (hlavně u tzv. majoritních druhů, tj. jílků, kostřav a bojínku lučního) na větších plochách, což je předpokladem tvorby ucelených partií certifikovaného osiva. K přednostem patří také dobré odborné znalosti našich předních pěstitelů a kvalitní poradenská služba.
Mezi hlavní problémy doc. Cagaš řadí stagnaci a nízkou rentabilitu travního semenářství v posledních více než deseti letech. Dále také nižší zájem o tuto komoditu, nízký stav polygastrů, rostoucí ceny energií i ohrožení pěstování trav na semeno v ekologickém režimu (návrh na nižší dotační podporu ve srovnání s jinými plodinami v rámci strategického plánu společné zemědělské politiky).
Přes tyto problémy je třeba podle autora článku pěstování trav na semeno u nás zachovat a vytvořit předpoklady pro jeho další rozvoj. Důvody jsou jasné: trávy velmi dobře chrání půdní povrch před různým typem eroze, mají kladný vliv na půdní strukturu. Výrazně přispívají k ukládání uhlíku do půdy. Patří do skupiny plodin s velmi malými nároky na pesticidní ošetření.
Více informací přináší lednové vydání časopisu Úroda (1/2023).*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!