08.10.2022 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Malé plodiny s velkým významem

Český dvouletý kmín či bílý mák. To jsou speciality, které mimo jiné české veřejnosti přibližuje Karel Jonák, výkonný ředitel spolku Český kmín a lisař Olejového mlýnu Petráveč, prostřednictvím různých aktivit i výstavních akcí. Z obou plodin šetrnou metodou lisování za studena získává kvalitní olej, oblíbený nejen v domácnostech, ale také u předních tuzemských kuchařů.

„Bílý mák je mezi veřejností zatím méně známý, i když ho znaly už naše babičky,“ říká při našem setkání na Zemi živitelce Karel Jonák. Většina z malé pěstební plochy je navíc exportována, protože ho neumíme v České republice zpracovávat a zejména propagovat. Zajímavostí, kterou lisař zmínil, je obsah vápníku v této plodině, kdy v samotném bílém máku naměřili zhruba 1400 mg/100 g, v oleji je obsah nižší 900 mg/100 g, ovšem ve výliscích až 2600 mg/100 g. Výlisky, které obsahují mimo jiné také 40 % bílkovin, označuje jako superpotravinu vhodnou například na výrobu slaných a sladkých proteinových tyčinek, nebo proteinové kaše.

Srdeční záležitostí je pro Karla Jonáka také Český dvouletý kmín, jež nese status chráněného označení původu. Jako první v České republice vyvinul technologii lisování nažek této aromatické rostliny za studena, jako ředitel spolku Český kmín se snaží nad touto plodinou držet ochrannou ruku nejen z hlediska výkupních cen a odbytu, ale také kvality suroviny.

Karel Jonák je člověk, který stále kouká dopředu, plánuje, inovuje a realizuje. Jedním z velkých projektů je výstavba budovy Olejového mlýnu, která by se měla stát jakýmsi centrem Českého kmínu, ale i dalších zajímavých plodin. Projekt počítá s uceleným konceptem – od procesu lisování po výrobu produktů z výlisků. „Když vylisujeme olej z kmínu, zbydou výlisky, do nichž přidáme mouku, řepkový olej a sůl a vyrábíme úžasné krekry například k pivu,“ přidává konkrétní příklad Karel Jonák. Velmi podobně se v projektu počítá i například s bílým mákem. Chybět by nemělo ani muzeum.

Více informací se lze dočíst v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down