02.09.2022 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

První výskyty dřepčíka olejkového

Na základě podzimního monitoringu dřepčíků v řepce byl zaznamenán v  35. týdnu první výskyt dřepčíka olejkového. Intenzita výskytu brouků prozatím nepřekračuje práh škodlivosti. Silnější nápor dřepčíků se očekává až v následujících týdnech. Informuje o tom aktuální zpráva Rostlinolékařského portálu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

V roce 2021 byly detekovány první výskyty taktéž v  35. týdnu. Z důvodu vysokého napadení porostů z minulé pěstební sezóny se očekává vysoký tlak tohoto škůdce v nově založených porostech řepky.

Dřepčíci rodu Phylllotreta byli potvrzeni ve výdrolové řepce již v  32. týdnu. V současnosti se v nových osevech řepky vyskytují lokálně na vysoké úrovni, tam kde proběhlo ošetření, tak na nízké úrovni. Jejich migrace do porostů řepky se očekává až s počátkem sklizně kukuřice, uvádí dále Rostlinolékařský portál.

Na zdravotním stavu porostů řepek se v posledních letech z velké míry podílí termín výsevu (časné osevy v první dekádě srpna vykazují vyšší výnosy). Dalším významným faktorem je tlak škůdce a na něj navazující intenzita ošetření na podzim. Jistou roli hrají také půdní podmínky (těžší půdy ve vlhkých podmínkách vykazují propad ve výnosech, kdežto v suchých letech tomu bývá naopak).

Pěstitelé řepky by měli podle RL portálu brát ohled kromě podmínek zakládání a ošetřování porostů i na rezistenci dřepčíka olejkového a dřepčíků rodu Phyllotreta. V současné době lze využít přípravky na bázi pyretroidů, indoxakarbu a spinosadu. Ty je doporučeno kombinovat tak, aby nevznikal vysoký selekční tlak na populace obou druhů.

Více informací o aktuálním výskytu dřepčíka olejkového naleznete v  Mapách výskytu nebo v  aplikaci Aktuální výskyt v okrese.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down