Agrometeorologická rizika roku 2022 v kontextu klimatického vývoje
Přes variabilitu agrotechnických opatření dané plodinou, odrůdou, půdou, hnojením, ochranou rostlin, agrotechnikou a podobně je to právě počasí, které stále více hraje dominantní roli v posouzení kvality a kvantity výnosu daného ročníku. Rok 2022 není výjimkou.
Článek autorů z Mendelovy univerzity v Brně, Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i., Brno a Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně v čele s prof. Ing. Zdeňkem Žaludem, Ph.D., zveřejněný v časopise Úroda, shrnuje několik zásadních agrometeorologických extrémů, které plošně, ale i bodově ovlivnily prvních šest měsíců tohoto roku:
zima v nižších a středních polohách prakticky bez sněhové pokrývky,
teplý únor a březen a velmi časný start vegetace,
jarní sucho především v nižších polohách,
v dubnu čtyři období s výskyty vegetačních mrazů,
v červnu dvě období s teplotami přes 30 °C,
v červnu častý výskyt krupobití.
Ve výčtu chybí měsíc květen, který je například z pohledu sucha měsícem kritickým prakticky pro všechny plodiny, ať již s dobou sklizně v prázdninovém (např. obilniny, řepka) nebo podzimním období (např. kukuřice, cukrovka, ovoce). Právě absence významnějších meteorologických výkyvů v tomto měsíci a poměrně příznivé rozložení srážek byla předpokladem, že úroda obilnin, ale i dalších plodin přes všechny ostatní extrémy bude alespoň průměrná. To ale neplatí po celém našem území. Rýsuje se situace, kdy budeme mít lokality velmi úspěšné a regiony poznamenané tvrdými dopady počasí, které nešlo eliminovat žádným agronomickým umem.
Autoři také připomínají, že jejich první práce publikované na konci devadesátých let, které se zabývaly dopady vývoje klimatu a s ním spojeného počasí na zemědělskou produkci, měly následující společné shrnutí. Kolem roku 2030 bude typické střídání výnosově velmi dobrých roků a roků špatných, poznamenaných meteorologickými extrémy. Zemědělec postupně ztratí možnosti adaptace na tyto extrémy, nebo budou jen částečně úspěšné (např. nové odrůdy), velmi drahé (např. závlahy a zajištění vody pro ně, protikroupové sítě). Očekávali intenzivnější, četnější a delší epizody sucha. I přes nezbytnou transformaci krajiny (půdní bloky, navrácení přírodních prvků jako mezí a remízků) nebude schopna naše krajina plně odolávat suchu. To jsou projevy postupující změny klimatu a zemědělec je jednou z jejich prvních obětí, i když on sám drží jako hospodář v krajině některé nástroje na jeho zmírnění, rozhodně ale ne na zastavení. Některé plodiny (např. jarní ječmen, kukuřice) se stanou v nižších polohách plodinami výnosově rizikovými. Celkově se vyšší nadmořské výšky (např. Kraj Vysočina) stanou produkčnější a hlavně výnosově stabilnější.
Ohlédneme-li se zpět na posledních deset let, je podle autorů článku vidět, že situaci nedocenili. Představený scénář vývoje nenastal v roce 2030, ale začal se naplňovat o deset let dříve. Bez ohledu na regionální rozdíly lze konstatovat, že v roce 2021 a 2020 byly roky s relativně příznivým množstvím a rozložením srážek, a dokonce i trochu více sněhovými zimami, které vodou doplnily půdní profil a zemědělství zůstalo poměrně vysoce v kladných číslech. Ponechme prosím stranou, jak by ekonomika našeho sektoru vypadala bez dotačních titulů. Období 2015 až 2019 bylo poznamenáno dlouhodobou epizodou sucha, kdy hnědá jarní i letní krajina otevřela oči i klimaskeptikům a nejen procházka po smrkových lesích, ale hlavně propad v produkci potravin, krmiv a nedostatek vody pro zvířata vystrašila snad každého pěstitele, chovatele, ale i spotřebitele.
Rozsáhlá debata a realizace adaptačních opatření v zemědělství a jejich realizace nesmí být podle autorů článku ani v kontextu poměrně klidnějších let 2021 a 2020 přerušena. Naopak je nutné využít roky vlhčí a normálnější k přípravě na ty suché a extrémnější, neboť z klimatického vývoje je zřejmé, že je jen otázka času, kdy se vyšší intenzita negativních jevů, a hlavně sucha opět významněji projeví.
Více informací přináší srpnové vydání časopisu Úroda (8/2022).*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!