Cukrové řepě se loni na našich polích velmi dařilo. Po třech horších letech se pěstitelé v České republice dočkali dobrých výnosů. Zatímco s produkcí mohli být zemědělci spokojeni, výkupní ceny by si přáli o něco vyšší, než dostávají. Zpoplatnění cukrovky ovlivňuje situace na trhu.
Ceny cukru se z celosvětového hlediska podstatně nezvyšují, i když začaly mírně stoupat. Světová cena se pořád drží na nižší úrovni než před několika lety. Ani neúroda cukrové třtiny v Brazílii nevedla k výraznému navýšení cen.
Výměra cukrové řepy v ČR loni meziročně vzrostla na 61 234 ha. Průměrný výnos loňského roku 67,7 t/ha výrazně překonal předešlou sezónu. Produkce cukrovky u nás dosáhla více než 4 145 tisíc tun. Během poslední cukrovarnické kampaně se u nás vyrobilo zhruba 621 tisíc tun cukru, tedy o přibližně sto tisíc tun více než v předešlém roce.
Prvním předpokladem úspěchu je používání vysoce kvalitního mořeného osiva. Loni mohli naši pěstitelé použít osivo namořené neonikotinoidy insekticidy. V letošním roce opět mají tuto možnost. Moření chrání vzcházející rostliny v počátečních fázích vývoje.
Na loňských vysokých výnosech se kladně odrazil příznivý průběh počasí s dostatkem vláhy v rozhodujících obdobích. Cukrovka až do konce vegetace stále přirůstala a také se podstatně zvyšovala cukernatost až do pozdních sklizňových termínů.
Obecně cukrová řepa v loňské sezóně lépe prospívala v Čechách než na Moravě. Čeští pěstitelé překročili hranici osmdesáti tun na hektar při přepočtu na standardní šestnáctiprocentní cukernatost.
I v rámci cukrovarů byly patrné rozdíly. V Čechách se lépe dařilo pěstitelům dodávajícím cukrovku do cukrovaru v Českém Meziříčí, kteří dosáhli průměrného přepočteného výnosu 81,6 t/ha, zatímco v Dobrovici se docílilo jen 79,5 t/ha. Množství informací z oblasti pěstování cukrovky zaznělo na semináři v Bezně, který uspořádaly Svaz pěstitelů cukrovky Čech společně a společnost Tereos TTD, a. s.
Čeští pěstitelé v loňském roce sklidili cukrovku z plochy 38 999 ha. Průměrný výnos přepočtený na šestnáctiprocentní cukernatost dosáhl 80,2 t/ha. Cukernatost se pohybovala na vysoké úrovni kolem osmnácti a půl procenta. Poslední cukrovarnickou kampaň zhodnotili generální ředitel Ing. Martin Kolář, Ph.D., a agronomický ředitel Tereos TTD Ing. Karel Chalupný.
Cukrovarnická kampaň v Dobrovici trvala 127 dní, zatímco v Českém Meziříčí o pět dní déle. V obou cukrovarech se dohromady podařilo zpracovat přes tři milióny tun řepných bulev. Za poslední kampaň se v cukrovarech Tereos TTD celkem vyrobilo skoro 350 tisíc tun bílého cukru.
Čeští pěstitelé sice loni dosáhli vysokých výnosů cukrové řepy, ale stále o něco zaostávají za francouzskými. Ve společnosti Tereos France se loni v průměru docílilo 83,5 t/ha v přepočtu na šestnáctiprocentní cukernatost. Rozdíl mezi českými a francouzskými pěstiteli dosáhl 3,3 t/ha.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!