Řepka a obilniny v letošním roce

Na ochranu polních plodin v období konce zimy a nástupu jara proti několika vybraným škodlivým činitelům a vlivům prostředí se podívali ve svém článku zveřejněném v týdeníku Zemědělec (11/2022) RNDr. Aleš Kuthan, CSc., a Ing. Jakub Řičař.

U ozimých obilnin je podle nich důležité v době odnožování věnovat pozornost chorobám bází stébel. V žádném případě ale nedoporučují bez předchozí kontroly porostů fungicidní zásah, a to nejen z důvodu porušení zásad integrované ochrany, ale také z důvodu zbytečně vynaložených nákladů. Podle jejich mnohaletých zkušeností se choroby pat stébel, na rozdíl od jiných houbových chorob šířících se prostřednictvím spor větrem, nevyskytují plošně a často je jejich přítomnost v porostech velmi rozdílná také v rámci jediného podniku.

Z listových chorob se velmi často již z podzimu, zejména v hustých porostech vyskytuje na listech padlí travní Blumeria graminis a braničnatka pšeničná (Mycosphaerella graminicola), u ozimých ječmenů hnědá skvrnitost (Pyrenophora teres). Jejich výskyt v tomto období neznamená, zejména u pšenic, pro porost přímé riziko, ale jejich přítomnost je přímým zdrojem napadení listů v průběhu sloupkování. Fungicidní zásah do fáze BBCH 32 by byl nutný pouze v případech, kdy poškození listové plochy přesahuje 20 %.

V některých oblastech a na místech s déletrvající sněhovou pokrývkou se může časně zjara objevit vyšší výskyt sněžné plísňovitosti zapříčiněné houbou Monographella nivalis, informují autoři.

U ozimé řepky upozorňují především na dřepčíka olejkového (Psylliodes chrysocephalla), jehož populace v posledních letech graduje. Silně napadené rostliny s poškozeným terminálním pupenem ve stádiu listové růžice na jaře jsou sekundárně napadány saprofytickými houbami a z nich nejčastěji botrytidou (Botrytis cinerea) a následně odumírají. Časně zjara je nutné věnovat pozornost výskytu stonkových krytonosců. Oba druhy jak krytonosec řepkový (Ceutorhynchus napi), tak krytonosec čtyřzubý (Ceutorhynchus pallidatus) přezimují v půdě a při prvním, často již předjarním oteplení nalétají do porostů.

Ochranu proti houbovým chorobám v jarním období není podle autorů článku vhodné vykonávat paušálně. Pokud byl před setím použit některý z biologických fungicidů (Contans WG, anebo Xilon) riziko časného výskytu hlízenky obecné a v případu fungicidu Xilon také fomové hniloby krčku a dalších chorob (Verticilium, Cylindrosporium) bude zanedbatelné. Zůstává později potřeba, podle povětrnostních podmínek, ošetřit porost při odkvětu za vlhkého počasí na ochranu proti sekundární infekci hlízenkou ze spor v paždí listů.

Autoři článku se věnují také jarnímu ječmeni, kde upozorňují zejména na choroby padlí travní (Blumeria graminis) a hnědá skvrnitost ječmene (Pyrenophora teres). Doporučují také u jarního sladovnického ječmene, který bývá pěstován v oblastech s výskytem suchých období během vegetace plodiny, ve vhodné fázi odnožování podpořit rozvoj kořenové soustavy některým z pomocných přípravků na bázi humátů.

Více informací přináší článek zařazený v aktuálním tématu týdne v týdeníku Zemědělec (11/2022).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down