03.01.2022 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zelený postřikovač s výbavou

Zemědělskou techniku vystavovala na Dni Zemědělce také společnost CRS Marketing, s. r. o. Expozici dominoval samojízdný postřikovač Damman, návštěvníci si mohli prohlédnout i rozmetadlo hnoje nebo vakovač.

David Bouma

Jak uvedl zástupce společnosti CRS Marketing Ing. Michael Málek, představený typ Damman DT 2800 H je vybavený 6000 l nádrží. Jedná se o dvounápravovou koncepci, obě nápravy jsou řiditelné a stroj dosahuje rychlosti 50 km/hod. Motor značky Mercedes má zhruba 280 koní. Ramena mají podporu vzduchu, která je realizována zakrytím ramen a hnaním vzduchu uvnitř. Díky tomu lze proud vzduchu posílat nejen před trysky, ale i za ně.

Postřikovač má ramena o záběru 36 m a je vybavený řadou pokročilých technologií. Má takzvaný Quattro držák trysek, s jehož pomocí lze ovládat každou trysku pomocí terminálu. Aplikace Vario-Select zajišťuje automatické přepínání trysek v závislosti na rychlosti. „Je to nejsofistikovanější způsob, který pokrývá největší spektrum potřeb zákazníka,“ uvedl Ing. Málek s tím, že tento stroj může aplikovat až dávku 800 l/ha. Ramena mají šest ultrazvukových senzorů, které zajišťují jejich vedení nad povrchem. Může být vybavený systémem  C-C-A, který zajišťuje rovnoměrnou aplikaci při průjezdu zatáček a při rozdílné rychlosti jednotlivých ramen. Stroj může pracovat i na základě aplikačních map.

„Výhled z prostorné kabiny je výborný,“ pochválil Ing. Málek a dodal, že nástavbu lze sundat, a nahradit rozmetadlem minerálních hnojiv, případně po několika letech provozu vyměnit za novou. To de facto snižuje náklady na pořízení stroje, protože podvozek má mimořádnou trvanlivost.

Dodal také, že Damman vyrábí svahovou verzi, tak zvaný Highlander, který má měnitelná rozchod a výšku. Světlá výška stroje je hydraulicky stavitelná v rozmezí 1100 až 1900 mm a rozchod v rozmezí 2250 až 3050 mm. Využívá se především v Maďarsku. Ing. Málek upozornil, že firma Damman má za sebou čtyřicet let vývoje a je to vidět na každém místě postřikovače, na jeho preciznosti a spolehlivosti. Zároveň se pohybuje ve vyšší cenové oblasti.

Dalším vystaveným strojem bylo rozmetadlo hnoje Annaburger HTS 20.04 v novém provedení se dvěma řetězovými dopravníky. V případě prezentovaného vakovače Budissa Bagger RM 8000 se jednalo o motorovou verzi. Ta nepotřebuje pro drobnou manipulaci traktor, takže vaky umístit tam, kde by to kvůli překážejícímu traktoru jinak nebylo možné.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down